Παλαιότερα ήταν πολύ σπάνιο να εμφανιστεί μια γυναίκα με ένα μεγάλο πτερύγιο σε μια πισίνα. Τώρα όμως έγινε μανία. Και hashtags όπως mermaidlife (η ζωή της γοργόνας) έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο. Η μανία λέγεται mermaiding και δεν θεωρείται τίποτε λιγότερο από ένα άθλημα που αγαπούν μεγάλοι και παιδιά. Υπάρχουν, γράφουν οι Times, δεκάδες επαγγελματίες, μία Διεθνής Κολυμβητική Ένωση εκπαιδευτών Γοργόνας, ένα ετήσιο συνέδριο, ακόμη και ετήσια καλλιστεία Μις Γοργόνα όπου οι ανταγωνιστές έχουν να επιδείξουν τις δεξιότητές τους στην ελεύθερη κατάδυση.

Η γοργονο-μανία άρχισε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2012 αλλά δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις για να επιτρέπουν στα παιδιά να κολυμπούν με μονοπέδιλο με ασφάλεια. «Δεν υπήρχαν μαθήματα ή εκπαιδευτές και οι πιθανοί κίνδυνοι μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι» εξηγεί μια εκπαιδεύτρια. Απόδειξη; Τον περασμένο Αύγουστο ο Χάρι Μπάιτ, 19χρονος γιος της Αλεξάνδρα Μπάιτ, κυρίας επί των τιμών της πριγκίπισσας της Ουαλίας Νταϊάνας, έχασε τη ζωή του στη Ζάκυνθο κολυμπώντας με ένα μονοπέδιλο και έναν αναπνευστήρα.

Το πρόγραμμα Fin2fit στη Βρετανία έχει ήδη εκατό εκπαιδευτές που διδάσκουν εκατοντάδες παιδιά ενώ πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για ενήλικες. Η Γκρέις Πέιτζ, 30 ετών, η οποία ήταν Μις Γοργόνα του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 και τώρα είναι η εθνική διευθύντρια των καλλιστείων, έχει γίνει επαγγελματίας γοργόνα από το 2012. «Πάντα μ’ άρεσε η ιδέα να είμαι γοργόνα όταν ήμουν μικρή, αλλά τα σχέδιά μου ήταν να γίνω τραγουδίστρια», είπε. «Όταν αυτό δεν έγινε εφικτό, έκανα την πριγκίπισσα σε παιδικά πάρτι και κάποια στιγμή σκέφτηκα: “Αν μπορώ να είμαι πριγκίπισσα, γιατί δεν μπορώ να είμαι γοργόνα;”».

Ελα ντε.

(Πηγή : The Times /protagon.gr)