Υψηλή Ζήτηση, Μείωση Αποθεμάτων και Γεωπολιτική Αστάθεια Οδηγούν το Αργό σε Νέα Υψηλά Επίπεδα Τριετίας

Υψηλή Ζήτηση, Μείωση Αποθεμάτων και Γεωπολιτική Αστάθεια Οδηγούν το Αργό σε Νέα Υψηλά Επίπεδα Τριετίας
του Κ.Ν. Σταμπολή
Τρι, 2 Ιανουαρίου 2018 - 14:36
Ο νέος χρόνος φέρνει και υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές αργού καθώς τις τελευταίες ημέρες, δηλ. μετά τις 29/12, είδαμε το Brent να ανατιμάται κατά $ 2,0 το βαρέλι με το benchmark της Βόρειας Θάλασσας να διαπραγματεύεται σήμερα (2/1) το πρωί πάνω από τα $ 67,40 το βαρέλι για παραδόσεις Φεβρουαρίου, για να υποχωρήσει αργότερα στα $ 66,66.

Ο νέος χρόνος φέρνει και υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές αργού καθώς τις τελευταίες ημέρες, δηλ. μετά τις 29/12, είδαμε το Brent να ανατιμάται κατά $ 2,0 το βαρέλι με το benchmark της Βόρειας Θάλασσας να διαπραγματεύεται σήμερα (2/1) το πρωί πάνω από τα $ 67,40 το βαρέλι για παραδόσεις Φεβρουαρίου, για να υποχωρήσει αργότερα στα $ 66,66. Αντίστοιχα, η Αμερικανική ποικιλία West Texas Intermediate (WTI) στο NYMEX της Νέας Υόρκης επωλείτο στα $ 60,64 το βαρέλι σήμερα τα πρωί. Όπως μας σχολίαζαν πετρελαϊκοί κύκλοι του Λονδίνου, «αυτές οι τιμές θεωρούνται οι υψηλότερες της τελευταίας τριετίας και προϊδεάζουν για ένα μίνι ράλι που φαίνεται να σπρώχνει τις τιμές του Brent στο υψηλό όριο των $ 70, με αυτό να κατευθύνεται ανοδικά αφ´ ενός μεν ανταποκρινόμενο στα θεμελιώδη της αγοράς -δηλ. υψηλή ζήτηση και μειωμένα αποθέματα- και αφ´ ετέρου επηρεαζόμενο από γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως οι εκτεταμένες αναταραχές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στο Ιράν, το οποίο και παραμένει μια σημαντική πετρελαιοεξαγωγική χώρα και ένας από τους βασικούς πυλώνες του OPEC».


  Η διακύμανση της τιμής Brent το τελευταίο εξάμηνο


Βέβαια, οι ισχυρές ανοδικές τάσεις στην τιμή του αργού είχαν ήδη διαφανεί από την προ Χριστουγέννων περίοδο, όπου μετά τις 17/2 οι τιμές έτρεχαν πάνω από τα $ 63 το βαρέλι, έχοντας για καλά εισέλθει στην περιοχή των $ 60+. Σύμφωνα με τους αναλυτές των περισσότερων μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, οι λόγοι δεν ήσαν άλλοι από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση, η οποία για το 2017 έτεινε να διαμορφωθεί στα 97,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλ. +1,5 εκατ. βαρέλια υψηλότερη από ότι το 2016. Παράλληλα, παρατηρείτο μια σταθερή μείωση των αποθεμάτων των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α., με αυτά να έχουν μειωθεί κατά 40,3 εκατ. βαρελια τον περασμένο Οκτώβριο (παρουσιάζοντας μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα) και έχοντας φθάσει στα 2.940 εκατ. βαρέλια συνολικά, σαφώς κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3.000 εκατ. βαρελιών και στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας. Σε ότι αφορά τα αποθέματα, έχει μεγάλη σημασία η παρατήρηση ότι, παράλληλα με τη μείωση των αποθεμάτων του Ο.Ο.Σ.Α., μειώθηκαν και αυτά της Κίνας, η οποία μόνο πρόσφατα άρχισε να δημοσιοποιεί σχετικά στοιχεία.

Από τη σκοπιά των πετρελαιοεισαγωγικών χωρών, όπως είναι η χώρα μας, οι τελευταίες ανατιμήσεις στο αργό, αλλά και στα προϊόντα δεν αποτελούν μια ευχάριστη είδηση, καθότι αργά ή γρήγορα αυτό έχει αντίκτυπο στη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή στην αντλία, όπου τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δει την αμόλυβδη να αυξάνεται κατά 8,4%, δηλ. στα € 1,510 το λίτρο κατά μέσο όρο το 2017, σε σύγκριση με € 1,392 το λίτρο το 12μηνο του 2016. Και αναμφίβολα οι αυξήσεις αυτές θα ήσαν πλέον έντονες, εάν η τιμή των προϊόντων δεν παραμορφώνοντο από τους τεράστιους φόρους που ως γνωστό αγγίζουν πλέον το 70% της τελικής τιμής! Με τη ζήτηση προϊόντων στην Ελλάδα να ανακάμπτει τους τελευταίους 12 μήνες, κινούμενη στα 320 χιλ. βαρέλια την ημέρα από τα χαμηλά των 294,0 χιλ. βαρελιών που είχε φθάσει το 2014 (να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της BP, το 2007 η ημερήσια κατανάλωση είχε φθάσει τις 435 χιλ. βαρέλια). Ατενίζοντας την επόμενη δεκαετία, πληθαίνουν τα ερωτήματα ως προς τη διαμόρφωση των καταναλωτικών προτύπων στις μετακινήσεις των νέο-Ελλήνων και εάν αυτές πρόκειται να αλλάξουν προς μια πλέον ορθολογική κατεύθυνση, δηλ. λιγότερο εξαρτώμενη από το πετρέλαιο και τις μηχανές εσωτερικής καύσης.


Η Αμερικάνικη παραγωγή αργού κινείται σε νέα υψηλά επίπεδα

 

Σε ότι αφορά τους παραγωγούς, οι υψηλές τιμές θεωρούνται μάλλον ως δώρο που τις φέρνει ο Άγιος Βασίλης (εκ Καισαρείας ορμώμενος ασφαλώς και όχι από τις χώρες των ταράνδων, όπως μας το έχει επιβάλλει τελευταία η πολιτικά ορθή ΕΕ), αφού μπορούν πλέον με μεγαλύτερη άνεση να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια για νέα ερευνητικά προγράμματα, γεωτρήσεις και κατασκευή νέων παραγωγικών μονάδων. Ο φόβος παραμένει όμως ότι με τις νέες υψηλές τιμές, οι Αμερικανοί παραγωγοί θα επιστρέψουν δριμύτεροι, αυξάνοντας περαιτέρω την παραγωγή τους από shale rock, αφού το 2017 αυτή αυξήθηκε κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα, φθάνοντας αισίως τα 6,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, νούμερο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% της συνολικής παραγωγής αργού των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με το ΕΙΑ, πρόκειται να διαμορφωθεί στα 13,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για το 2017 (βλέπε διάγραμμα). Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, εάν η Αμερικάνικη παραγωγή αργού αυξηθεί στα ίδια επίπεδα και κατά το 2018, τότε οι περικοπές του OPEC and Partners που σαφώς έφεραν αποτέλεσμα στην ανάκαμψη των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, όχι μόνο δεν πρόκειται να έχουν αποτέλεσμα, αλλά στην ουσία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παραγωγής αργού των ΗΠΑ και την ενίσχυση των Αμερικανικών εξαγωγών που αποτελούν πλέον μια νέα πραγματικότητα.