English | Ελληνικά
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Ν. Αναστασιάδης: Οι Τουρκικές Προκλήσεις Δεν Επηρεάζουν τις Ευρωπαϊκές Εταιρείες που Διεξάγουν Γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη χθεσινή Σύνοδο χωρών του Νότου, η οποία συζήτησε για την ενεργειακή ασφάλεια σε συσχέτιση με τις ανακαλύψεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτά επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ρ/σ ACTIVE 107,4 & 102,5, ενώ σε ερώτηση για το εάν ενοχλούνται χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν αντιλήφθηκε, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, να τις επηρεάζει κάτι.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που επαναδιεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει -να υποχωρήσει- για να πετύχει συμμαχίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να πάω σπίτι μου, παρά να υποχωρήσω σε θέματα αρχών. Δεν πρόκειται να αφήσω τις αρχές μου για χάρη της εξουσίας».

Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωσή του για την ΑΟΖ, η οποία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και ανθυποψηφίων του, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι υπάρχει μία τάση να διαστρέφεται το κάθε τι. «Στο πρώτο μέρος της συγκεκριμένης δήλωσης εξέφρασα την πάγιά μας θέση. Στο δεύτερο σκέλος εξέφρασα μία τοποθέτηση που δεν διατυπώθηκε με τόση σαφήνεια, ήταν ρητορική. Καταλήγοντας, όμως, είπα πως αυτό είναι ένα θεώρημα της Τουρκίας», εξήγησε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Αναφορικά με την έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο και τις συγκλίσεις, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Γκουτέρες, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε, πως ο γγ του ΟΗΕ αναφέρεται στις συγκλίσεις που επετεύχθησαν από 15 Μαΐου μέχρι και 6 Ιουλίου.

«Συγκλίσεις που αφορούν την εσωτερική πτυχή, όπου υπάρχουν βέβαια συμφωνίες. Βεβαίως, την ίδια ώρα, οι συγκλίσεις είναι εκεί, αλλά υπάρχουν και οι διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν για να έχουμε μία συνολική συμφωνία. Τίποτα δεν συμφωνείτε, αν δεν συμφωνηθούν όλα» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του ανθυποψηφίου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, πως εάν εκλεγεί θα αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «με βάση τη νέα στρατηγική του (σσ. του Νικόλα Παπαδόπουλου), θα αποσυρθούν όλες οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποχωρήσεις, όπως τις ονομάζει ο κ. Παπαδόπουλος. Αν έκανε αναδρομή για το ποιοι έκαναν τις προτάσεις και τι περιέχουν αυτές, θα απέφευγε την προσβολή, πιθανόν και προς τον πατέρα του» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης τόνισε, πως είναι επικίνδυνο να ρισκάρει κάποιος να αποσύρει προτάσεις. Επανέλαβε πως στόχος του είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα έχει διάρκεια και θα μπορεί να λειτουργήσει και να δίδει ασφάλεια στους Ελληνοκύπριους, ότι το κράτος μετεξελίσσεται, αλλά δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει. «Να μην ζουν στην αβεβαιότητα. Εδώ είναι και τα όρια των όποιων υποχωρήσεων» τόνισε.

Σχετικά με αναφορές από Τουρκία, για συζητήσεις μίας άλλης μορφής λύσης, πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε: «Είναι δυνατό να διαπραγματεύεσαι και να υποβάλεις προτάσεις που ήθελαν να βοηθήσουν έτσι ώστε νε επιτευχτεί μία λύση και την ίδια ώρα να συζητάς κάτι άλλο;».

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/01 $68,69/βαρέλι
  WTI 19/01 $63,38/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €444,86/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €536,32/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/01 €53,683/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE