English | Ελληνικά
Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Ελληνικές

Εντονη η Ρύπανση του Τιταρήσιου Ποταμού από Απόβλητα (video)

Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, από την έντονη ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού από αστικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων, βιομηχανιών, αλλά και κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία και χύνονται στο ποτάμι.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Ηλ. Σκυλάκος πραγματοποίησαν οδοιπορικό στον Τιταρήσιο ποταμό στην περιοχή Αγιονέρι της Ελασσόνας και κατέγραψαν το φαινόμενο της ρύπανσης που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ανησυχήσει τους κατοίκους σε Ελασσόνα και Τύρναβο.

Η ρύπανση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αφρισμένα νερά, σημεία μαύρου χρώματος κατά μήκος του ποταμού, ενώ έντονη είναι και η δυσοσμία σε διάφορα σημεία.

Σημειώνεται πως τα φαινόμενα της ρύπανσης, οδήγησαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας να επιστρατεύσει κλιμάκιο της υπηρεσίας, το οποίο και προχώρησε σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να γίνει ολοκληρωμένη εκτίμηση της ρύπανσης του ποταμού.


Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το θέμα της ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, σημείωσε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έσπευσαν αμέσως για να λάβουν δείγματα του νερού.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης, τα πρώτα δείγματα δείχνουν πως πρόκειται για επιβάρυνση του Τιταρήσιου από αστικά απόβλητα, από απόβλητα τυροκομείων, απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και από στέμφυλα. Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως θα υπάρξει καταλογισμός προστίμων για τη μόλυνση του ποταμού στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, λέγοντας πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αυστηρή απέναντι στις πιστοποιήσεις που θα γίνουν αλλά και στους ρυπαντές» . Μεταξύ άλλων όμως, ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πλήρης αστυνόμευση της περιοχής, «λόγω της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και της γεωλογικής ιδιορρυθμίας της Περιφέρειας».

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε να κάνει τον έλεγχο και να διαπιστώσει την πιθανότητα ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, ενώ σημείωσε πως είναι αυτονόητο για τον δήμο και για κάθε δημότη πως θα πρέπει να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης, είπε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει έντονη επιβάρυνση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του Τιταρήσιου ποταμού, γεγονός που έγινε γνωστό από κατοίκους του Δαμασίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπήρξε άμεση επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ώστε να προχωρήσουν οι ενέργειες για τον εντοπισμό της πηγής της μόλυνσης και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις. Ο κ. Σαρχώσης σημείωσε πως «είναι ένα αρνητικό φαινόμενο που επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα του δήμου μας, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα που έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

«Ο Τιταρήσιος ποταμός είναι πηγή ζωής για την περιοχή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Τυρνάβου, Αντώνης Λιάνος, ενώ αναφέρθηκε σε μια παλαιότερη μελέτη του δήμου Τυρνάβου και του Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία αφορούσε την απορροφητικότητα του ποταμού. Όπως τόνισε ο κ. Λιάνος, το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως από τα νερά του ποταμού εμπλουτίζεται η ευρύτερη περιοχή, και εφόσον συνεχίζεται η μόλυνση, τα λύματα θα κατέβουν στον υδροφόρο ορίζοντα με αρνητικά αποτελέσματα. Τέλος ο κ. Λιάνος είπε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί των εργοστασίων.

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 19/01 $68,69/βαρέλι
  WTI 19/01 $63,38/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,18/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €444,86/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,19/01 €536,32/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,19/01 €53,683/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE