Αντιμέτωπη με επιβράδυνση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών ήρθε τον Δεκέμβριο η Κίνα, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτει τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομική ανάπτυξη οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στην πιστωτική επέκταση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο συνολικά το 2017 ήταν ένας έτος ισχυρών εμπορικών επιδόσεων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Αντιμέτωπη με επιβράδυνση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών ήρθε τον Δεκέμβριο η Κίνα, σε μία εξέλιξη που αποκαλύπτει τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομική ανάπτυξη οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στην πιστωτική επέκταση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ωστόσο συνολικά το 2017 ήταν ένας έτος ισχυρών εμπορικών επιδόσεων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Οι εξαγωγές της παρουσίασαν την ταχύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών και οι εισαγωγές των τελευταίων έξι, με τα στοιχεία αυτά να δίνουν ώθηση στις τιμές των μετάλλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Τελωνειακή Αρχή, τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές αυξήθηκαν 10,9%, ύστερα από άνοδο 12,3% τον Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές παρουσίασαν άνοδο μόλις 4,5% - τη βραδύτερη από τον Δεκέμβριο του 2016 και έναντι προσδοκιών για αύξησή τους κατά 13%. Η συνολική εικόνα για το περασμένο έτος ήταν πολύ καλύτερη. Οι εισαγωγές έκαναν «άλμα» 15,1% στην καλύτερη επίδοση από το 2011, χάρη στην αυξημένη όρεξη του «δράκου» για πρώτες ύλεςενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,9%, στην καλύτερη επίδοση από το 2013. Τα στοιχεία για τις εισαγωγές έστειλαν την τιμή του ψευδάργυρου σε υψηλά 10 ετών.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος της Αρχής Χουάνγκ Σονγκπίνγκ προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο η χώρα να διατηρήσει και φέτος τις δυναμικές εμπορικές επιδόσεις του 2017. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίγνκ έχει άλλωστε επισημάνει πως προτεραιότητά του είναι η μετάβαση σε ένα νέο, πιο βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο, ακόμη και εάν αυτό μεταφράζεται σε βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Κινέζος πρόεδρος θέλει να απαντήσει τόσο στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όσο και στους φόβους για «φούσκα» ιδιωτικού χρέους λόγω της ιλιγγιώδους πιστωτικής επέκτασης. Οι χορηγήσεις νέων τραπεζικών δανείων εκτινάχθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 13,53 τρισ. γιουάν (2,01 τρισ. δολάρια) το 2017. Αλλά τον Δεκέμβριο επιβραδύνθηκαν στα 584,4 δισ. γιουάν από 1,12 τρισ. γιουάν τον Νοέμβριο και έναντι εκτιμήσεων για μικρή πτώση τους στο 1 τρισ. γιουάν. Τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά περιορίστηκαν στα 329,4 δισ. γιουάν τον Δεκέμβριο από 620,5 δισ. γιουάν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Οι αγορές θεωρούν πάντως βέβαιο ότι παρά τη στροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο ο Σι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποφύγει την απότομη προσγείωση. Σε αυτό τον στόχο οι Κινέζοι βρίσκουν στήριγμα και στις δυναμικές επιδόσεις ανάπτυξης των άλλων μεγάλων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, που μπορούν να κρατήσουν τις εξαγωγές τους σε υψηλά επίπεδα.

 

Αγκάθι το πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ

Χάρη στο άλμα των ετήσιων εισαγωγών, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε στα 422,5 δισ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν εμπόδισε το πλεόνασμα της χώρας έναντι της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη, της αμερικανικής, να φουσκώσει κι άλλο. Εκτινάχθηκε στα 275,81 δισ. δολάρια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 260,8 δισ. δολαρίων, που είχε καταγραφεί το 2015. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να δώσουν νέα τροφή στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εξαπολύσει βέλη κατά των αθέμιτων, όπως τις χαρακτηρίζει, εμπορικών πρακτικών της Κίνας, οι οποίες «καταστρέφουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ». Μέχρι στιγμής οι επιθέσεις Τραμπ σε επίπεδο ρητορικής δεν έχουν μεταφραστεί σε πράξεις. Ωστόσο η Ουάσιγκτον αναμένεται να αποφασίσει έως τα τέλη του μήνα εάν θα επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στην Κίνα, όπως υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών, προϊόντων χάλυβα, αλουμινίου και άλλων κινεζικών εμπορευμάτων.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)