Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ως προς την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, ενώ την ίδια ώρα δυσαρέσκεια προκαλούν οι προτάσεις του ΛΑΓΗΕ στη σχετική εισήγηση που βγήκε προς διαβούλευση από τη ΡΑΕ.
Για εφέτος θα πρέπει να διατεθούν από τη ΔΕΗ 1.126 μεγαβατώρες (MWh/h) ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 19% του συνολικού όγκου που καταναλώθηκε στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα το 2017. Όμως, καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική δεν υποχώρησε πέρυσι στον μνημονιακό στόχο του 75,24% προβλέπεται σχετική ποινή, δηλαδή η πώληση επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τη σχετική
πρόταση του ΛΑΓΗΕ, η απόκλιση από τον στόχο εντός του περυσινού β΄εξαμήνου ήταν 10,1%, συνεπώς θα πρέπει εφέτος να διατεθούν επιπλέον ποσότητες ύψους 594 MWh/h, που θα κατανεμηθούν σε δύο ξεχωριστές δημοπρασίες.
Όπως φάνηκε κατά την περυσινή χρονιά, το εργαλείο των ΝΟΜΕ κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό είναι για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει τα «πυρά» των «παικτών» της αγοράς, τόσο του πωλητή, καθώς η ΔΕΗ διαμαρτύρεται ότι πωλεί επί ζημία, όσο και των αγοραστών, δηλαδή των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι τιμές στις δημοπρασίες διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και συνεπώς δεν μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές ελκυστικά τιμολόγια, αν ληφθούν υπόψη και οι επιβαρύνσεις από τη χρέωση προμηθευτή που περιορίζει τα περιθώρια κέρδους.
Παράλληλα, τονίζεται από την πλευρά των εναλλακτικών προμηθευτών ότι η έλλειψη σαφών περιοριστικών όρων ως προς τη διάθεση των ποσοτήτων που αγοράζονται στις δημοπρασίες, ευνοεί τη βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία και όχι την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η δυσαρέσκεια στην αγορά εντείνεται από τις νέες
προτάσεις του ΛΑΓΗΕ, που ετέθησαν προς δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ ως τις 24 Ιανουαρίου. Σε αυτές προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι το αν μία εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στις δημοπρασίες θα εξαρτάται από τη διατήρηση ή την ανάπτυξη δραστηριότητας προμήθειας προς τρίτους στη λιανική αγορά.
Για όσες εταιρείες δεν έχουν ακόμα συμμετάσχει σε δημοπρασίες, ο μηχανισμός ελέγχου του κριτηρίου θα βασίζεται στην αξιοπιστία του επιχειρηματικού πλάνου που θα είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν, ενώ για τις υπόλοιπες ο έλεγχος θα γίνεται βάσει των δηλώσεων φορτίου.
Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, η πρόταση του ΛΑΓΗΕ έχει πολλές ασάφειες, ενώ καταργεί τους περιορισμούς που είχε θέσει η ΡΑΕ για τη δημοπρασία του περασμένου Οκτωβρίου και για τις δημοπρασίες της εφετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Κομισιόν φέρεται να ζητούν την κατάργηση κάθε περιορισμού.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Σε αυτό το πλαίσιο και λόγω των αλλαγών που συζητούνται, σύμφωνα με σχετική
απόφαση της ΡΑΕ, η πρώτη εφετινή δημοπρασία που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου αναβλήθηκε για τις 7 Φεβρουαρίου.