English | Ελληνικά
Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ευρωπαϊκά Θέματα

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η Επιβολή Νέων Κυρώσεων Κατά της Βενεζουέλας

Εγκρίθηκε χθες από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ η επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Βενεζουέλας, οι οποίες αφορούν σε επτά κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, στρατηγός Νέστορ Ρεβερόλ.

Μεταξύ των αξιωματούχων, περιλαμβάνεται και ο αντιπρόεδρος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας και βουλευτής της συντακτικής Συνέλευσης Διοσδάδο Καμπέγιο, ο οποίος θεωρείται ως ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία μετά τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με πηγές τις ΕΕ που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ περιλαμβάνονται και άλλες προσωπικότητες που κατηγορούνται ότι κατέστειλαν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, όπως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Γκουστάβο Γκονσάλες Λόπες, ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ και ο πρώην διοικητής της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς Αντόνιο Μπεναβίδες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επιβεβαιώνει ορισμένα ονόματα τα οποία μεταδόθηκαν από βενεζουελάνικα ΜΜΕ.

Στις κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνονται επίσης ο πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μαϊκέλ Μορένο. Ο Μορένο βρίσκεται ήδη στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή σύμφωνα με την Ουάσινγκτον «καταστρατήγησε τις εξουσίες του κοινοβουλίου», που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και «επέτρεψε στην εκτελεστική εξουσία να κυβερνά με έκτακτα διατάγματα».

Τα «περιοριστικά μέτρα» της ΕΕ, που αποφασίστηκαν σήμερα σε επίπεδο πρεσβευτών, συνίστανται συνήθως σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορηγήσεων βίζας (θεωρήσεων εισόδου) στην ΕΕ.

Η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τους 28, πιθανόν τη Δευτέρα, με την ευκαιρία μιας συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα ονόματα των προσώπων εις βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις δε μπορούν να δημοσιοποιηθούν πριν από τη δημοσίευσή τους, την επομένη, στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της ΕΕ Κατρίν Ρέι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, λέγοντας πως η τελική απόφαση θα πρέπει να «ληφθεί σε επίπεδο υπουργών».

Υπενθύμισε ωστόσο πως το Νοέμβριο η ΕΕ αποφάσισε έναν πρώτο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Καράκας, τον πρώτο εις βάρος μίας χώρας της Λατινικής Αμερικής, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων «και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς εσωτερικής καταστολής». Τότε η ΕΕ είχε προειδοποιήσει πως θα «στάθμιζε τις ενέργειές της υπό το φως των εξελίξεων επί του πεδίου».

«Το πολιτικό μήνυμά μας είναι πως υποστηρίζουμε πάντα πλήρως τις προσπάθειες που διεξάγονται για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση στη Βενεζουέλα και τις συνομιλίες που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στη Δομινικανή Δημοκρατία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Σκοπός αυτών των νέων κυρώσεων παραμένει «η υποστήριξη της διαδικασίας διαλόγου», δήλωσε χθες ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που υπογράμμισε την «αντίληψη, που επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες, ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια ο Καναδάς αποφάσισαν το περασμένο καλοκαίρι νομικές και οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο χαρακτήρισαν «δικτάτορα», επιβάλλοντας πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται μαζί του.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE