Το τελευταίο εξάμηνο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί 40% και για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 71 δολ. το βαρέλι την τελευταία τριετία. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Το τελευταίο εξάμηνο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί 40% και για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 71 δολ. το βαρέλι την τελευταία τριετία. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Οπως αναφέρει o Στιβ Γιέτιβ, καθηγητής Διεθνών Σπουδών και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ολντ Ντομίνιον των ΗΠΑ, «η άνοδος αυτή θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε αναθέρμανση του πληθωρισμού και θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει πιο επιθετικά τα επιτόκιά της, οπότε τα χρηματιστήρια και η οικονομία θα πληγούν – αλλά αυτό δεν είναι πιθανόν». Ενας από τους λόγους ανόδου του πετρελαίου είναι η τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης. Για πρώτη φορά, τα τελευταία 20 χρόνια, η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία συμβαδίζουν όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξή τους και, όσο ισχυρότερη είναι αυτή, τόσο πιο έντονη θα είναι η ζήτηση για πετρέλαιο. Ειδικά, ο κλάδος των μεταφορών, που ευνοείται από την ευρωστία της οικονομίας, καταναλώνει περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με την Bank of America, η διεθνής ζήτηση για πετρέλαιο θα εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά της έως το 2030.

 

ΟΠΕΚ και Ρωσία

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, σε συνεργασία με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, έχει συμφωνήσει να συνεχίσει τη μείωση στην παραγωγή έως τα τέλη του 2018, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί και κάποια παράταση. Αυτή η πρωτοβουλία λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις τιμές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Χαλίντ αλ Φαλίχ, υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας: «Δεν πρέπει να μειώσουμε τις προσπάθειές μας μόνον εντός των ορίων του 2018, αλλά χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεργασίας». Οπως επισημαίνει στο oilprice.com η Τσβετάνα Παράσκοβα, αναλύτρια ενεργειακής αγοράς, η τοποθέτηση της Σαουδικής Αραβίας άμβλυνε τους φόβους ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα αθετήσουν τη δέσμευσή τους για μείωση της παραγωγής. «Θέλω να βοηθήσω στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και στην αύξηση των επενδύσεων για εύρεση νέων κοιτασμάτων», τόνισε ο Χαλίντ αλ Φαλίχ. Πάντως, η ενδυνάμωση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας θα οδηγήσει σε επενδύσεις της δεύτερης στη Saudi Aramco, όταν αυτή εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που εργάζεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείου Reuters, η BNP Paribas ανέφερε ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 10 δολ. το βαρέλι φέτος. Το αργό Νέας Υόρκης θα κυμανθεί, κατά μέσον όρο, στα 60 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο Brent στα 65 δολ. το βαρέλι. «Το μεγαλύτερο διάστημα του 2018 θα υπάρξει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, αν και προβλέπεται αύξηση των αποθεμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2018», προσέθεσαν αναλυτές της ΒΝΡ. Ενας ακόμα παράγοντας, ο οποίος συντείνει στην άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», είναι ο γεωπολιτικός. Η αστάθεια στο Ιράν και οι επιθέσεις σε πετρελαιοφόρες περιοχές της Λιβύης γεννούν ανησυχίες, καθώς και η απρόβλεπτη πολιτική των ΗΠΑ, με ενδεχόμενες κυρώσεις στο μέλλον, οι οποίες θα μεταφραστούν σε λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά. Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, κατά τον πανεπιστημιακό Στιβ Γιέτιβ, δημιουργεί η κατάσταση στη Σαουδική Αραβία, η οποία διέρχεται περίοδο ριζικής αναμόρφωσης, και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος αντιδράσεων. Αν η αστάθεια επιταθεί, θα εκτιναχθεί και η τιμή του πετρελαίου. Τέλος, «ας μη λησμονούμε το δολάριο», υπογραμμίζει ο κ. Γιέτιβ. «Δεδομένου ότι το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια, όταν το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί, η τιμή του “μαύρου χρυσού” ανεβαίνει».

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)