English | Ελληνικά
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

ExxonMobil: Σε Φθίνουσα Πορεία η Παγκόσμια Ζήτηση για Πετρέλαιο

Σημαντική πτώση αναμένεται να παρουσιάσει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έως το 2040, όπως προειδοποίησε χθες η ExxonMobil, στην περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως το ρυθμιστικό πλαίσιο για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στο περιβάλλον από τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με βάση το σενάριο αυτό, η Exxon προέβλεψε ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα μειώνεται ετησίως 0,4% έως το 2040, φθάνοντας τα 78 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για ποσότητα 25% χαμηλότερη από τα σημερινά επίπεδα, τα οποία η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) υπολογίζει στα 98 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται σε έκθεση που καταρτίστηκε αφότου οι μέτοχοι της Exxon στήριξαν πέρυσι μία ανάλυση για τον αντίκτυπο των ρύπων στο κλίμα και το δ.σ. της Exxon ενέκρινε σχέδιο για την περιγραφή των συνεπειών. Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται τρία έτη αφότου 200 χώρες συναντήθηκαν στο Παρίσι για να θέσουν έναν στόχο προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Η διαφορά σήμερα είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, ενώ παραμένει άγνωστο εάν οι πολιτικές της συμφωνίας του Παρισιού εφαρμοστούν πλήρως ανά τον κόσμο.

Η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει τα επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα καταφέρει τελικά να μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η έκθεση της Exxon απέφυγε να εξηγήσει το πώς οι προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, κάτι που ζητούν αρκετοί μέτοχοι. Σε ξεχωριστή, δε, μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και η οποία δεν λαμβάνει υπ' όψιν το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Exxon προβλέπει ότι η αύξηση του πληθυσμού θα αυξήσει την πετρελαϊκή ζήτηση κατά 20% έως το 2040. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο, που θεωρείται πιο καθαρό καύσιμο από το πετρέλαιο, αυξάνεται 0,5% ετησίως στα 445 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως με βάση το ίδιο σενάριο. Η ζήτηση για ενέργεια που παράγεται από ηλιακά πάνελ και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5% ετησίως έως το 2040 με βάση αυτό το σενάριο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα που η Exxon ανακοίνωσε αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2017, τα οποία απογοήτευσαν τη Wall Street και οδήγησαν τη μετοχή της σε πτώση μεγαλύτερη του 5%. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει αποτελέσματα και η άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η Royal Dutch Shell, η οποία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται σημαντικά στη διάρκεια του 2017 χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την προσπάθεια μείωσης του κόστους. Οι υψηλές αυτές επιδόσεις αναμένεται να την αναδείξουν στην κορυφαία ενεργειακή εταιρεία με τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστού, έτσι ώστε να εκθρονίσει από τη θέση αυτή την Exxon Mobil.

Η τιμή brent

Η τιμή brent έχει ενισχυθεί σήμερα 48% από πέρυσι τον Ιανουάριο, όταν εφαρμόστηκε η συμφωνία μείωσης της παραγωγής μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων κορυφαίων πετρελαιοπαραγωγών, διαμορφούμενη σήμερα πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ μαζί με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς συμφώνησαν να συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους έως το τέλος του έτους, σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουν την απειλή από άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ που παράγουν πετρέλαιο από σχιστολιθικά κοιτάσματα, με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών.

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 21/02 $64,95/βαρέλι
  WTI 21/02 $61,33/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/02 €9,70

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,20/02  €1,531/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,21/02 €414,60/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,21/02 €505,56/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,21/02 €55,530/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE