Υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας ψήφισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τον τομέα της γεωργίας ακόμη και στην οδική ασφάλεια. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει

Υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας ψήφισαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι οι ισχύουσες ρυθμίσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τον τομέα της γεωργίας ακόμη και στην οδική ασφάλεια. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Ειδικότερα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν τον τερματισμό της αλλαγής ώρας στην ΕΕ, που διενεργείται δύο φορές το χρόνο.

Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, θα επιτρέψει στην ΕΕ να πραγματοποιήσει αξιολόγηση της οδηγίας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, εάν κριθεί απαραίτητο.

«Η συζήτηση επανέρχεται ξανά και ξανά, κάθε χρόνο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε και ζήτησε από την Επιτροπή να κινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας», αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, Karima Delli.

Αρχής γενομένης από το 1976, η θερινή ώρα επιφέρει την ευθυγράμμιση των ωρών εργασίας με το ηλιακό φως. Μια ευθυγράμμιση που επέτρεψε, ειδικά κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης, να περιοριστεί η «σπατάλη φωτός» και ως εκ τούτου να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Στη συνέχεια, το επιχείρημα αυτό αμφισβητήθηκε, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αντιστάθμισε τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η αλλαγή των ρολογιών στην υγεία, τη γεωργία, ακόμη και στην οδική ασφάλεια.

«Σήμερα, οι μελέτες καταδεικνύουν σαφή αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ή των διαταραχών ύπνου, όταν αλλάζει η ώρα», επισημαίνει η κ. Delli.

Σύμφωνα με τον Τσέχο Ευρωβουλευτή, Pavel Svoboda, ο αντίκτυπος στους βιολογικούς ρυθμούς του ανθρώπου δικαιολογεί, επίσης, μια επανεξέταση του συστήματος.

«Το 20% του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας από την επίδραση της αλλαγής ώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Μεταξύ των αρνητικών συνεπειών που προκλήθηκαν από την αλλαγή ώρας, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε, ακόμη, την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού, καθώς και την κατάθλιψη. «Όλες αυτές οι έμμεσες συνέπειες θα μπορούσαν να έχουν δημοσιονομική επίπτωση περίπου 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Πλέον είναι η σειρά της Επιτροπής να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Ωστόσο, εάν αποφασίσουμε να καταργήσουμε το εν λόγω σύστημα, θα πρέπει να γίνει με ενιαίο και εναρμονισμένο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών, Violeta Bulc.

Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος Ευρωβουλευτής, Renaud Muselier (ΕΛΚ), χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «παιδαριώδη».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε θέματα, για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα. Διακυβεύεται το κύρος του θεσμού».