English | Ελληνικά
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Στη Μόσχα ο Αμπάς Προκειμένου να Εξασφαλίσει Ρωσική Στήριξη για το Παλαιστινιακό

Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, προσβλέποντας στη στήριξη της Μόσχας έναντι της Ουάσινγκτον, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της ισραηλινής πρωτεύουσας από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε επισκεφθεί τη Ρωσία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρχικά προβλεπόταν να λάβει χώρα στο Σότσι, αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, εξαιτίας της συντριβής ενός επιβατικού αεροσκάφους την Κυριακή κοντά στη Μόσχα, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 71 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό, γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.

Η επίσκεψη καταγράφεται εξάλλου δύο ημέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον συριακών και ιρανικών στόχων στο έδαφος της Συρίας σε αντίποινα, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, για την παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου από ένα ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Πούτιν και Νετανιάχου είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μετά τα πλήγματα, με το Ρώσο πρόεδρο να προειδοποιεί εναντίον μιας «επικίνδυνης κλιμάκωσης» στη Συρία και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις «θα συνεχίσουν να πλήττουν όλους όσοι αποπειρώνται να μας επιτεθούν».

Ο Αμπάς, ο οποίος έχει διακόψει κάθε επαφή με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την αναγνώριση το Δεκέμβριο του 2017 από την Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του Ισραήλ, αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 20ή Φεβρουαρίου.

Οι Παλαιστίνιοι είδαν στην απόφαση του Ρεπουμπλικάνου Αμερικανού προέδρου, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πολιτική που ακολουθείτο επί δεκαετίες από πλευράς των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, μια άρνηση της διεκδίκησής τους η κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει μια μέρα πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Ο Αμπάς, που κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ότι δεν έχει το απαιτούμενο θάρρος για να κλείσει μια συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, απορρίπτει πλέον κάθε μεσολάβηση της Ουάσινγκτον για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης κι υπόσχεται στον παλαιστινιακό λαό ότι θα εργαστεί για να επιτύχει την πλήρη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ.

«Με αυτή την επίσκεψη, ο κ. Αμπάς επιδιώκει εκ νέου να λάβει εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ρωσίας, συμμάχου του από παλιά, και να εμποδίσει τον Νετανιάχου να κάνει τη Μόσχα να αποκλίνει» από τη διπλωματική της γραμμή, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντερ Σουμίλιν του Κέντρου Ανάλυσης των Συγκρούσεων στην Εγγύς Ανατολή.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία την 29η Ιανουαρίου, παρέστη μαζί με τον Πούτιν σε μια τελετή για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης στο μουσείο του ιουδαϊσμού στη Μόσχα, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του δόθηκε για να καταγγείλει για άλλη μια φορά την πρόθεση του Ιράν να «καταστρέψει το εβραϊκό κράτος», κατ' αυτόν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του αντισημιτισμού και της «ρωσοφοβίας».

 

«Απαραίτητη πολιτική χειρονομία»

Για τον Αλεξάντερ Σουμίλιν, η συνάντηση με τον Πούτιν αποτελούσε «μια απαραίτητη πολιτική χειρονομία για τον κ. Αμπάς, μολονότι αυτή η επίσκεψη δεν θα έχει παρά λιγοστά χειροπιαστά αποτελέσματα».

«Δεν πρέπει να περιμένει κανένας σημαντική πρόοδο» από αυτή τη συνάντηση, έκρινε ο αναλυτής.

Το 2016, η Ρωσία είχε προσφερθεί να φιλοξενήσει ένα τετ-α-τετ μεταξύ του Αμπάς και του Νετανιάχου, για συνομιλίες χωρίς προαπαιτούμενα ή όρους, ωστόσο το σχέδιο δεν προχώρησε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εκτιμήσει τον Ιανουάριο, κάνοντας έναν απολογισμό του 2017, πως οι πιθανότητες απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών είναι «κοντά στο μηδέν με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξάλλου είχε σημειώσει πως «κατανοεί» την οργή των Παλαιστίνιων έναντι του Τραμπ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μας επαναλάμβανε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πολύ στην ανακοίνωση μιας σπουδαίας συμφωνίας η οποία (...) θα ικανοποιούσε τους πάντες», είχε εξηγήσει ο Λαβρόφ, πριν να προσθέσει πως «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτή».

Ενώ η ένταση ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, «ο κ. Αμπάς ίσως ελπίζει πως οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις πρόκειται να επιδεινωθούν περαιτέρω και ότι η Ρωσία θα αναλάβει δράση για να εναντιωθεί στις ΗΠΑ» σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, εκτίμησε ο Σουμίλιν.

Την 29η Νοεμβρίου 2012, η Παλαιστίνη απέκτησε καθεστώς «κράτους παρατηρητή» αλλά «μη μέλους» στον ΟΗΕ, έπειτα από μια ιστορική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση. Χάρη σε αυτό το νέο καθεστώς, η Παλαιστίνη εντάχθηκε σε υπηρεσίες του ΟΗΕ, αλλά και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η Παλαιστίνη δεν έχει γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, παρότι αναγνωρίζεται επίσημα από 130 και πλέον χώρες.


Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 21/02 $64,95/βαρέλι
  WTI 21/02 $61,33/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/02 €9,70

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,20/02  €1,531/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,21/02 €414,60/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,21/02 €505,56/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,21/02 €55,530/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE