Στις 26 Μαρτίου θα κάνει τελικά την εμφάνισή του στις αγορές το «πετρογιουάν», το νέο, πολυαναμενόμενο προθεσμιακό συμβόλαιο πετρελαίου της Κίνας, με το οποίο το Πεκίνο επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην αγορά ενέργειας, αλλά και στον καθορισμό ενός εκ των σημαντικότερων χρηματιστηριακών εμπορευμάτων.

Στις 26 Μαρτίου θα κάνει τελικά την εμφάνισή του στις αγορές το «πετρογιουάν», το νέο, πολυαναμενόμενο προθεσμιακό συμβόλαιο πετρελαίου της Κίνας, με το οποίο το Πεκίνο επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην αγορά ενέργειας, αλλά και στον καθορισμό ενός εκ των σημαντικότερων χρηματιστηριακών εμπορευμάτων. Αν και είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου του πλανήτη, η Κίνα δεν επηρεάζει ακόμη στον βαθμό που θα ήθελε τη διατίμηση του αργού που πωλείται στην Ασία. Εμφανίζεται ωστόσο πεπεισμένη ότι αυτό θα αλλάξει.

Όπως ανακοινώθηκε, το κινεζικό συμβόλαιο, που θα κάνει το ντεμπούτο στο χρηματιστήριο Shanghai Futures Exchange θα είναι το πρώτο συμβόλαιο αναφοράς αργού πετρελαίου στην Ασία, την περιοχή δηλαδή όπου η κατανάλωση αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς. Θα είναι επιπλέον το πρώτο συμβόλαιο πετρελαίου αποτιμώμενο σε γιουάν, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα σχέδια του Πεκίνου για διεθνοποίηση του νομίσματός του. Θα γίνονται ωστόσο όπως ξεκαθαρίστηκε δεκτά εχέγγυα (collaterals) σε δολάρια, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο διαπραγμάτευσης.

Σήμερα τέτοιου είδους συμβόλαια διαπραγματεύονται μόνο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο και η διατίμησή τους γίνεται πάντα σε αμερικανικό δολάριο. Τα δημοφιλέστερα είναι το West Texas Intermediate (WTI) στο New York Mercantile Exchange (NYMEX), που ανήκει στον όμιλο χρηματιστηρίων εμπορευμάτων CME, και το Brent στην πλατφόρμα του Intercontinental Exchange (ΙCE) στο Λονδίνο.

Το WTI διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταβολή των τιμών στη φυσική αγορά της αμερικανικής ηπείρου, ενώ το brent είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.

Εάν το «πετρογιουάν» έχει την προσδοκώμενη απήχηση στις διεθνείς πετρελαιοβιομηχανίες και τους traders, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στη χρηματιστηριακή αγορά, αντανακλώντας καλύτερα την εικόνα της πραγματικής αγοράς. Η εκθρόνιση των ΗΠΑ από την πρώτη θέση των εισαγωγέων πετρελαίου δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

«Με το νέο συμβόλαιο θα δοθεί η δυνατότητα να φανεί και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τις ΗΠΑ στην Ασία» σχολίασε στο Foreign Policy ο Ματ Πιοτρόβσκι του Securing America’s Future Energy, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που εστιάζει σε θέματα ενεργειακής επάρκειας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πρώτες προσπάθειες για την προώθηση του «πετρογιουάν» έγιναν πριν από έξι χρόνια. Η έντονη αναταραχή, ωστόσο, που είχε επικρατήσει στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων τα προηγούμενα χρόνια είχε αναγκάσει το Πεκίνο να αναβάλει τα σχέδιά του. Οι κινεζικές αρχές αναζητούσαν μία θετική συγκυρία και φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή έρχεται, παρά την αιμορραγία που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές μετοχών.

Αυτό σημαίνει είτε πως εκτιμούν ότι πρόκειται για μία προσωρινή διόρθωση, την οποία θα έχουμε αφήσει πίσω μας στα τέλη Μαρτίου, είτε πως οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές δεν θα διαχυθούν στα εμπορεύματα, τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τα δεδομένα για την προσφορά και τη ζήτηση. Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου, πάντως, έχει δεχτεί σημαντικότατες πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Μένει να φανεί εάν η πτωτική τάση θα διατηρηθεί ή θα έχουμε ανάκαμψη. Πολλά θα κριθούν βεβαίως και από τη στάση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που έχουν κυρίαρχο ρόλο στο επίπεδο της παραγωγής.

 

(Πηγή: «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)