Στο επίκεντρο της δημοσιότητας έχει βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ιταλική πετρελαϊκή Eni. Αρχικά, όταν, στις 10 Φεβρουαρίου, πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρεμπόδισαν το πλοίο - Saipem 12000 να φτάσει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο ‘Σουπιά’ για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας έχει βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες η ιταλική πετρελαϊκή Eni. Αρχικά, όταν, στις 10 Φεβρουαρίου, πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρεμπόδισαν το πλοίο - Saipem 12000 να φτάσει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση, στο στόχο ‘Σουπιά’ για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Claudio Descalzi, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ» του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ ενδέχεται να ξεπερνούν τα 6 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ( tcf). Πάντως, τυχόν υπαναχώρηση της ιταλικής εταιρείας από τις έρευνες προ των τουρκικών απειλών θεωρείται ότι θα σημάνει ντε φάκτο υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προοπτική που ήδη προκαλεί προβληματισμό σε Λευκωσία και Αθήνα.

Ο σημερινός CEO της Eni προσελήφθη στον ιταλικό «εθνικό πετρελαϊκό πρωταθλητή» το 1981 ως μηχανικός πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στη συνέχεια έγινε project manager για την ανάπτυξη της Βόρειας Θάλασσας, της Νιγηρίας και του Κονγκό. Το 1990 ο Descalzi διορίστηκε Επικεφαλής Δεξαμενών και Λειτουργικών Δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Ιταλία και το 1994 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής της στο Κονγκό. Το 1998 έγινε Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Naoc, θυγατρικής της Eni στη Νιγηρία.

Από το 2000 έως το 2001 ο Claudio Descalzi διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ιταλικής πετρελαϊκής για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Από το 2002 ως και το 2005 ήταν Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Eni για την Ιταλία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καλύπτοντας, επίσης, και τα καθήκοντα του μέλους διοικητικού συμβουλίου για πολλές θυγατρικές της εταιρείας στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2005 ο Descalzi ανέλαβε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Έρευνας και Παραγωγής της Eni. Από το 2006 έως και το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της Assomineraria, ενώ από το 2008 έως το 2014 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Έρευνας και Παραγωγής της Eni. Επίσης, από το 2010 έως το 2014 ήταν Πρόεδρος της Eni UK.

Το 2012, ο Claudio Descalzi υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος στον Τομέα του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου που έλαβε την πολύ σημαντική διάκριση “Charles F. Rand Memorial Gold Medal 2012” από την Εταιρεία Μηχανικών Πετρελαίου (Society of Petroleum Engineers) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μηχανικών Μεταλλευμάτων (American Institute of Mining Engineers). Είναι Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Δεκέμβριο του 2015 έγινε δεκτός ως μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Συμβούλων (Global Board of Advisors) του CFR (Council on Foreign Relations).

Το Δεκέμβριο του 2016 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Μηχανικής Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης.

Είναι απόφοιτος (1979) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.