Σε Ένα Μήνα Έκθεση Συμπερασμάτων για Νότια Κρήτη και Ιόνιο – Σήμερα Λήγει η Προθεσμία για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Σε Ένα Μήνα Έκθεση Συμπερασμάτων για Νότια Κρήτη και Ιόνιο – Σήμερα Λήγει η Προθεσμία για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 5 Μαρτίου 2018 - 07:56
Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη έκθεση συμπερασμάτων από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την περιοχή Νότια της Κρήτης και από το Ιόνιο, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας από το βήμα του «Οικονομικού Φόρουμ Δελφών».

Σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη έκθεση συμπερασμάτων από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από την περιοχή Νότια της Κρήτης και από το Ιόνιο, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) , κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας από το βήμα του «Οικονομικού Φόρουμ Δελφών».

Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε επίσης στο εξαιρετική γεωπολιτικά θέση της Ελλάδας και στα πολλά οικόπεδα που υπάρχουν προς διερεύνηση. Μένει σήμερα το απόγευμα να διαφανεί το γενικότερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας καθώς λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της διεθνούς πρόσκλησης για τις τρεις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.

Οι πληροφορίες έως τώρα υποδεικνύουν ότι για την περιοχή της Κρήτης υπάρχει ενδιαφέρον από δύο (ίσως και τρεις) εταιρείες ή κοινοπραξίες _ από το επενδυτικό σχήμα ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ, την εταιρεία Eni και πιθανώς από τις Noble και Delek. Για το Ιόνιο, υπάρχει ενδιαφέρον από την ισπανική Repsol.

Σε κάθε περίπτωση, «τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν με τα κοιτάσματα - χωρίς αποθέματα δεν έχουμε τίποτα», όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο από τους Δελφούς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υδρογονανθράκων της Κύπρου, κ. Πάνος Κελάμης. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε , οι τιμές φυσικού αερίου είναι αδύνατο να προβλεφθούν και τόνισε ότι ο πλανήτης χρειάζεται πολλή ενέργεια, η οποία είναι αλληλένδετη με την ευημερία. «Το ενεργειακό μείγμα του μέλλοντος θα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του τα ορυκτά καύσιμα. Ο αγωγός EastMed είναι το νέο Ελ Ντοράντο για το φυσικό αέριο», σημείωσε.

Ο ισραηλινός καθηγητής κ. Ούζι Αράντα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιέγραψε πως βλέπει να εξελίσσεται το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτή την περίοδο των έντονων αναταραχών. «Οι πολιτικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες από τις οικονομικές και οι θρησκευτικές ισχυρότερες όλων. Το Ισραήλ στοχεύει σε μελλοντικές κατακτήσεις και στην υπεράσπιση των πηγών της», υπογράμμισε. Μίλησε για τους νέους πρωταγωνιστές στην περιοχή, τη Ρωσία και το Ιράν, οι οποίες έχουν στην ατζέντα τους την κατάκτηση μίας θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι στόχοι μας δεν πρέπει να είναι μεγαλεπήβολοι αλλά μετριασμένοι, ώστε να μην οδηγηθούμε σε απώλειες και απογοητεύσεις. Η περιοχή είναι περίπλοκη και απαιτεί σύνεση, προσεκτική και σταδιακή προσέγγιση», τόνισε.

Πάντως, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα αποκτά κοινό βηματισμό με τις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων. Όσον αφορά στις διαφορετικές απόψεις των οικολόγων βουλευτών που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι οι απόψεις τους «είναι απολύτως σεβαστές δεδομένης της καταστατικής αντίθεσής τους στην παραγωγή και χρήση υδρογονανθράκων».

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector που θα ξεκινούν από το Ισραήλ και την Κύπρο και θα φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: « Η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ και με απόλυτα σαφείς θέσεις αναφορικά με την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών που εκπορεύονται αυστηρά από τους διεθνείς κανόνες. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα, ούτε στους αγωγούς ούτε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. που να εγείρει θέματα παραβίασης των κανόνων και άρα θα προχωρήσουν κανονικά».

Στόχος και το λιανεμπόριο για τη ΔΕΠΑ

Η επέκταση της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά ενέργειας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στους στόχους της εταιρείας, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτρης Τζώρτζης. Ο κ. Τζώρτζης από τους Δελφούς αναφέρθηκε ακόμη στα σχέδια της εταιρείας που αφορούν στην προμήθεια ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην πλήρη κάλυψη της χώρας μας με φυσικό αέριο, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, στην επέκταση του συμπιεσμένου αερίου και στην ανάπτυξη υποδομών.

Ειδικά για τις υποδομές, η παρέμβασή του επικεντρώθηκε στην είσοδο της ΔΕΠΑ στο εταιρικό σχήμα που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον νέο τερματικό σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη. Σχετικά με τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB επεσήμανε ότι η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2020. Σχετικά με τον EastMed, ο κ. Τζώρτζης υπογράμμισε ότι είναι ένα βιώσιμο έργο και επενδυτικά ελκυστικό, το οποίο θα διευρύνει τις πηγές στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη.