Μια νέα προσέγγιση στα εγχώρια αποθέματα αναπτύσσει η Socar. Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει να υιοθετεί μια νέα πρακτική στην ανάπτυξη πεδίων φυσικού αερίου ώστε να μετατραπεί από μέτοχος σε φορέα εκμετάλλευσης.

Μια νέα προσέγγιση στα εγχώρια αποθέματα αναπτύσσει η Socar. Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει να υιοθετεί μια νέα πρακτική στην ανάπτυξη πεδίων φυσικού αερίου ώστε να μετατραπεί από μέτοχος σε φορέα εκμετάλλευσης.

Τον περασμένο χρόνο, περίπου το 72,1% του συνολικού όγκου των 18,157 δισεκ. κυβικών μέτρων - αφορούν στις πωλήσεις φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν - προήλθε από πεδία που είχε εκμεταλλευτεί ο βρετανικός κολοσσός ΒΡ. Την 1η Μαρτίου όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η Socar ξεκίνησε την ανάπτυξη του υπεράκτιου οικοπέδου Absheron, σε συμφωνία με τη γαλλική εταιρεία Total, βασισμένη στην κατανομή της παραγωγής (production sharing agreement - PSA).

Μια ημέρα αργότερα, στις 2 Μαρτίου, η αζέρικη εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την εξόρυξη - πάλι σε υπεράκτια περιοχή - στο οικόπεδο Καραμπάχ σε τομέα της Κασπίας που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν. Η εξόρυξη προσδιορίζεται να ξεκινήσει κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (δηλαδή μετά τον Ιούλιο), βάσει συμβολαίου με τη νορβηγική Statoil. Οι εκτιμήσεις για το συγκεκριμένο οικόπεδο αναφέρουν αποθέματα περί τα 40 δισεκ. κυβικά μέτρα, δηλαδή 42% περισσότερο από ότι είχαν καταδείξει οι έρευνες το 1999..

Η Socar έχει ακόμη υπογράψει σύμβαση τον Ιανουάριο του 2017 με άλλη εταιρεία για την ανάπτυξη των 200 δισεκ. κυβικών μέτρων υπεράκτιων μπλοκ Umid και Babek των οποίων ωστόσο τα αποθεματικά εξακολουθούν να είναι αβέβαια. Το Αζερμπαϊτζάν διερευνά το ενδεχόμενο να καλέσει την Total να αναπτύξει και αυτά τα κοιτάσματα.

Εξετάζει επίσης και άλλες συμφωνίες στη βάση της κατανομής παραγωγής, με τη BP για την ανάπτυξη του Shafag-Asiman (αναμένει παραγωγή το νωρίτερο το 2030), η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος. Η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν συζητά με τη βρετανική εταιρεία και για έρευνες στα ρηχά νερά της χερσονήσου Absheron, και πάλι στη βάση της κατανομής παραγωγής.

 

Ανοιχτός στη συμμετοχή τρίτων χωρών ο ΤΑΡ

Όσον αφορά στην κοινοπραξία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η επικεφαλής επικοινωνίας, κυρία Λίζα Γκίβερτ δήλωσε χθες Τρίτη (στο πρακτορείο Azernews) ότι είναι ανοιχτή στη συμμετοχή τρίτων χωρών, αρκεί να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο ΤΑΡ αρχικά θα μεταφέρει 10 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου από την Κασπία και στη συνέχεια, εφόσον υπάρξουν διαθέσιμες πηγές, μπορεί να διπλασιάσει τη χωρητικότητά του. Ανώτατα στελέχη της Gazprom, το τελευταίο διάστημα, έχουν επανειλημμένως δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ενδιαφέρεται να κάνει χρήση του TAP για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση το 65% του έργου έχει προχωρήσει. Έως σήμερα έχουν δαπανηθεί περίπου τρία δισεκ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου των 4,5 δισεκ. ευρώ. Από τον TAP θα εξυπηρετούνται ακόμη ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) όπως και ο Αγωγός Ιονίου-Αδριατικής (Ionian Adriatic Pipeline - IAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην ανατολική ακτή της Αδριατικής. Η Βουλγαρία, η οποία σχεδιάζεται να παίρνει ένα δισεκ. κυβικά μέτρα, παζαρεύει ήδη με τη Socar για μεγαλύτερη ποσότητα. Άλλωστε, οι εταίροι του IGB βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Gazprom για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, μόλις κατασκευαστεί ο Turkish Stream 2.