Η πρόσφατη υψηλή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μεταβάλλουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και επηρεάζουν τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ακριβώς αυτές τις δυναμικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους συγκεντρώθηκαν και πάλι να συζητήσουν οι κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές και οικονομολόγοι

Η πρόσφατη υψηλή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μεταβάλλουν το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και επηρεάζουν τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ακριβώς αυτές τις δυναμικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους συγκεντρώθηκαν και πάλι να συζητήσουν οι κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές και οικονομολόγοι που έδωσαν το «παρών» την προηγούμενη εβδομάδα στο καθιερωμένο ετήσιο δείπνο του κ. Στέλιου Ζαββού στη Νέα Υόρκη.

Οι διακεκριμένοι συνδαιτυμόνες επικέντρωσαν τις αναλύσεις τους στο σπάνιο φαινόμενο της συγχρονισμένης υψηλής οικονομικής ανάπτυξης σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία. Αισιόδοξες προοπτικές φαίνεται να διαγράφει η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας για το 2018. Τόσο η πορεία των χρηματιστηρίων όσο και η αύξηση των επιτοκίων από τη FED αποτέλεσαν θέμα διαφορετικών απόψεων σχετικά με την πιθανή ρευστότητα, τον πληθωρισμό και τη διακύμανση των τιμών. Η ευρωπαϊκή οικονομία παρουσιάζει ανοδικούς ρυθμούς και σημαντική μείωση της ανεργίας. Οι ενδείξεις είναι ότι στα έτη 2018 και 2019 θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η πορεία του πληθωρισμού δεν εμπνέει ανησυχίες.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων εστιάστηκε στις γεωπολιτικές συρράξεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ, στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ιράν -Σαουδικής Αραβίας, στη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία και στην υποβόσκουσα ένταση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, πιθανές συρράξεις που θα αποτελούσαν εκρηκτικό πλαίσιο.

Οι πραγματικοί λόγοι της αποδυνάμωσης του δυτικού μοντέλου της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας αποτέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα ανταλλαγής απόψεων. Ενώ οι πεσιμιστικές απόψεις αφορούσαν την αυξανομένη εδραίωση στην εξουσία αυταρχικών καθεστώτων.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης και των ανατρεπτικών νέων τεχνολογιών αποτέλεσαν ευρύτατο θέμα συζήτησης για την πιθανή δημιουργία ενός νέου κοινωνικοοικονομικού μοντέλου που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής μας.

Οι ενδεχόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα βρήκαν θετική απήχηση από τους παρισταμένους ανάμεσα στους οποίους αυτή τη χρονιά βρέθηκαν σημαντικές ελληνικές προσωπικότητες.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)