Τα σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή στο μέλλον ανέλυσε ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή στο μέλλον ανέλυσε ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Ο ίδιος τοποθετεί τις μεταβολές μετά το 2050, οι οποίες θα φανούν, όπως λέει, πολύ καθαρά.

«Ακόμα και στα σενάρια που δείχνουν ότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου στη χώρα μας, η περιοχή του Αιγαίου θα πληγεί λιγότερο συγκριτικά με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το καλό είναι ότι επεκτείνεται η τουριστική περίοδος διότι ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο».

Όσον αφορά στις επιπτώσεις στον γεωργικό και αλιευτικό τομέα ο κ. Ζερεφός ανέφερε ότι: «Για τη χώρα μας, αν δεν αλλάξει κάτι, το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής ξεπερνά τα 700 δισ. συσσωρευτικά μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Η γεωργία θα είναι η κατεξοχήν πληγείσα δραστηριότητα διότι η χώρα μας είναι μέσα στις περιοχές που στην ανακατανομή των βροχοπτώσεων θα χάσει περίπου 20% των υδάτινων πόρων που έχει από τις βροχές».

«Έπεται η αλιεία. Η ιχθυοπαραγωγή έχει το πρόβλημα ότι έχουμε ξενιστές επειδή τα νερά θα γίνουν πιο ζεστά επομένως τα ψάρια αυτά που έρχονται ιδιαίτερα σε εμάς από τη διώρυγα του Σουέζ θα αυξηθούν επιτιθέμενα βέβαια στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις προστατεύσουμε», κατέληξε.