English | Ελληνικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Άρθρο
Η Μακρινή Ματιά

Χρειαζόμαστε Νέο Αμυντικό Δόγμα

Το διεθνές περιβάλλον μπορεί να μη διέπεται πάντα από αρχές, διέπεται όμως από κανόνες στους οποίους η Τουρκία δεν συμμορφώνεται. Πριν από λίγα χρόνια αρκετοί αναγνώριζαν την εξωτερική πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων». Το οικοδόμημα αυτό κατέρρευσε. Οι πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στους Κούρδους της Συρίας έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ η παραγγελία των ρωσικών πυραύλων S-400 φέρνει ρήξη με το ΝΑΤΟ. Οι πρωτοετείς φοιτητές διεθνών σχέσεων μαθαίνουν ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας εδώ και δεκαετίες βασίστηκε στο δόγμα της αποτροπής, δηλαδή στην ικανότητά μας να προκαλέσουμε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Σήμερα ζούμε τη βίαιη επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ΑΟΖ Κύπρου, Αιγαίο και στο ζήτημα της αιχμαλωσίας των αξιωματικών μας μπροστά στα οποία δεν απαντάμε όπως οφείλουμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία της αποτροπής.

Μέσα σε αυτό το δυσμενέστατο σκηνικό, οφείλουμε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας για να διατηρήσουμε σε ισχύ το δόγμα της αποτροπής. Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από δεκαετίες, που η Τουρκία έχει απομονωθεί τόσο πολύ στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς συνεργασίας. Την τελευταία διετία η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει εμβάθυνση συνεργασίας για τις κοινές προκλήσεις. Η χώρα μας, με διπλάσιες αμυντικές δαπάνες από την Ευρωζώνη, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αμυντικά. Προκρίνουμε τους εξής στόχους: Να διεκδικήσουμε σημαντικότερο ρόλο στη συνεργασία Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη κοινής αμυντικής αποτρεπτικής δύναμης της Ε.Ε. θα ενισχύσει τη διεθνή αμυντική συμβολή της Ε.Ε., θα φέρει περισσότερη δημοκρατία και κανόνες στις στρατιωτικές αποφάσεις. Να προσκαλέσουμε Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα μας στις υφιστάμενες και σε νέες στρατιωτικές δομές. Εξετάζουμε τη διάθεση βραχονησίδων στο Αιγαίο για στάθμευση ευρωπαϊκών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ζητούμε συμβολή στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας από τους οικονομικούς μετανάστες, ανάπτυξη συμφώνων στρατιωτικής βοήθειας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όπως έγινε πρόσφατα με Ισραήλ και Ιορδανία και, τέλος, ουσιαστική συμμετοχή, υποκατασκευαστικά, της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής.

Επίσης, ενόψει του συμβουλίου ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο, η χώρα μας πρέπει να θέσει ζήτημα επανεξέτασης της συμμετοχής της Τουρκίας στη Συμμαχία. Σχετική συζήτηση υπάρχει σήμερα σε επίπεδο διεθνολόγων, αφότου ο Ερντογάν άρχισε να κλιμακώνει την αντισυμμαχική συμπεριφορά του.

Ολα τα παραπάνω δεν είναι θεωρητικά σχήματα. Η συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη, ΗΠΑ και Γερμανία ζητούν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ δείχνουν πιο φιλικές προς εμάς τελευταία, ενώ ζήτημα αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ έχει ήδη τεθεί τρεις φορές από επίσημα αμερικανικά χείλη τα τελευταία χρόνια. Μπροστά στην άναρχη συμπεριφορά της Τουρκίας χρειαζόμαστε τη συνέχιση της αποτρεπτικής μας δύναμης με την αξιοποίηση της διπλωματικής υπεροπλίας. Η θέση αυτή δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, αλλά είναι θέμα συνέπειας σε μία πολιτική. Αν δεν το κάνουμε, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

 

* Ο δρ Μιχάλης Πεγκλής διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)


Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE