English | Ελληνικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Άρθρο
Αρθρα - Αναλύσεις

Π. Λαδακάκος: Για να Πετύχουμε τους Στόχους του 2030 Χρειάζεται Επιτάχυνση στις Διασυνδέσεις

Οι κινήσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει του στόχους της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων θα απασχολήσουν τους επόμενους μήνες την επικαιρότητα, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το σχέδιο αυτό το οποίο θα είναι καρπός διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το φθινόπωρο του 2018. Όπως είναι γνωστό, έως το 2030 η χώρα μας θα πρέπει να επιταχύνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, αλλά και να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Δευτέρα σε σχετική ημερίδα, που οργάνωσε το υπουργείο τόνισε ότι «έως το 2030, θα πρέπει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%, ενώ η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30%». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις στα νησιά, να πραγματοποιηθεί επέκταση της ηλεκτροκίνησης και να γίνει περεταίρω εισαγωγή φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας στο Energia.gr για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, τόνισε πως «αν θέλει η Ελλάδα και η Ευρώπη να μιλάει για απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος θα πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα έως το 2050». Σημείωσε, επίσης, πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα στο σκέλος της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, καθώς όπως τόνισε «το πεδίο είναι σπαρμένο με αγκάθια, λόγω των παθογενειών της ελληνικής διοίκησης». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι για να αδειοδοτηθεί ένα αιολικό πάρκο χρειάζονται τουλάχιστον 6 χρόνια, ένα διάστημα αρκετά μεγάλο και υπογράμμισε πως κρίσιμος παράγοντας είναι η ύπαρξη του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο για κάθε επενδυτή που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λαδακάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διασυνδέσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων σε Κρήτη και Κυκλάδες, τονίζοντας όμως πως δεν αρκούν. Σημείωσε πως «αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 πρέπει να γίνει επανάσταση στο θέμα των διασυνδέσεων και πως στην ενδοχώρα χρειάζονται αρκετά έργα, όχι μόνο σε επίπεδο υψηλής τάσης, αλλά και σε επίπεδο δικτύου διανομής και πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς διασυνδέσεις γιατί χώρες οι οποίες πραγματικά έχουν πετύχει διείσδυση στις ΑΠΕ είναι μόνο χώρες που έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με τις γειτονικές».

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ό,τι έχει να κάνει με την αναγκαιότητα των διασυνδέσεων, με ενδιαφέρον είχαν ακουστεί τα όσα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ρ/σ Στο Κόκκινο ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, όπως η ενίσχυση της διασύνδεσης της Πάτρας με την Μεγαλόπολη, αλλά και η επιτάχυνση της αντίστοιχης της Αττικής. Εξίσου σημαντική είναι σε διεθνές επίπεδο, η διασύνδεση με την Βουλγαρία, ενώ σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις με την ΠΓΔΜ.

Πάντως, την μεγάλη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμά με νέα έκθεσή της η Shell. Ειδικότερα, προβλέπει ότι οι ρυθμοί αύξησης της ηλιακής ενέργειας θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια κατά 20% ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, η ηλιακή ενέργεια θα φτάσει τα 6.500 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2035 και έως το 2070 θα προστεθούν περίπου 1.000 GW ετησίως.


Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE