Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να έχει δημοσιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση του ταμείου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του έτους. Με αφορμή τις ανακοινώσεις πάντως, παρενέβη χθες ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ζητώντας επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να έχει δημοσιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση του ταμείου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του έτους.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις πάντως, παρενέβη χθες ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ζητώντας επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις. Η πώληση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και το τίμημα να αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της εταιρείας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στην Ελλάδα, και με δικλείδες για θέματα εθνικής σημασίας, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, τα στρατηγικά αποθέματα και οι έρευνες υδρογονανθράκων, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, καλώντας τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη να μην κρύβεται πίσω από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ως προς τη συμφωνία των μετόχων πάντως, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αυτή περιλαμβάνει στους όρους της διάφορα ζητήματα, όπως η κοινή εκπροσώπηση Δημοσίου και Paneuropean, αυξημένα δικαιώματα βέτο, οριοθετημένη μερισματική πολιτική, υποχρέωση τήρησης των στρατηγικών αποθεμάτων και άλλα. Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις Δημόσιο και Paneuropean θα διατηρήσουν μερίδιο 15% η κάθε πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι η κοινή παρουσία εξασφαλίζει το 30% των ψήφων και δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στο νέο σχήμα ακόμη και μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή.

Εκεί που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει διαφοροποίηση είναι στο θέμα των υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να δημιουργηθεί μια θυγατρική του ομίλου, με διαφοροποιημένη μετοχική σύνθεση, όπου το Δημόσιο θα διατηρήσει τη σημερινή του συμμετοχή στο 35% και τα δικαιώματα που απορρέουν από το τωρινό status στα ΕΛΠΕ.

Βεβαίως τα αυξημένα δικαιώματα της μειοψηφίας, αλλά και η αφαίρεση του τομέα των υδρογονανθράκων είναι πολύ πιθανό να απομειώσουν σημαντικά το προσδοκώμενο τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι στον προϋπολογισμό έχει εκτιμηθεί έσοδο ύψους 500 εκ. ευρώ από την αποκρατικοποίηση, ωστόσο με βάση τα περυσινά αποτελέσματα, αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, η αξία της εταιρείας είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση η αξία του 50,1% ξεπερνά το 1,165 δισ. ευρώ.

Διοικητικές αλλαγές

Χθες πάντως μετά την ανακοίνωση και με δεδομένες τις δηλώσεις που έχει κάνει κατά της ιδιωτικοποίησης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλης, εντάθηκε η φημολογία περί πιθανών διοικητικών αλλαγών μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης του 50,1%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στεργιούλης σήμερα το μεσημέρι θα έχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, ωστόσο πηγές των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ ανέφεραν ότι έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να παραμείνει.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα εκπροσώπησης στη διοίκηση του ομίλου είχε θέσει πέρυσι η Paneuropean, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές με την ανάληψη της θέσης του αν. διευθύνοντος συμβούλου από τον Α. Σιάμιση, αλλά και με την τοποθέτηση στο ΔΣ ως εκτελεστικού μέλους του Δ. Αλεξόπουλου.

(από www.capital.gr)