Ιδιαίτερη αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις προοπτικές που διαφαίνονται για μεγαλύτερη αξιοποίησή τους, ειδικότερα στα νησιά, έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Ιδιαίτερη αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις προοπτικές που διαφαίνονται για μεγαλύτερη αξιοποίησή τους, ειδικότερα στα νησιά, έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Μιλώντας για τα ενεργειακά θέματα, ο Αλ. Τσίπρας θύμισε τα εγκαίνια προ μηνός από τη Σύρο της πρώτης από τις τρεις συνολικά προγραμματισμένες φάσεις του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, με προσδοκώμενο οικονομικό όφελος, μετά την ολοκλήρωση του έργου, 2,7 δισ. ευρώ για την επόμενη 20ετία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ανοίγονται οι προοπτικές μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να σχεδιαστεί με σεβασμό στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες χρήσεις των νησιών. Επ' αυτού, επισήμανε, αναθεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ.

Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, τόνισε, θα λειτουργήσει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια, επιδιώκεται να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων.

«Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την νησιωτική ανάπτυξη, καθώς οδηγεί στην απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από το πετρέλαιο. Στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, θα λειτουργήσει και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, και αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες. Μια πρωτοβουλία, την οποία διεθνείς οικολογικές οργανώσεις χαιρέτησαν ως σημαντικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα και την κοινωνικά δίκαιη οικονομική ανάπτυξη. Και αυτό, γιατί για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό μέσα απ' την συμμετοχή τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.

Ήδη στην Σίφνο υπάρχει η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα που έχει συστήσει ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός Σίφνου.

Για νησιά με πληθυσμό λιγότερο από 3.100 κατοίκους, η συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνεταιριστικό κεφάλαιο, μπορεί να είναι έως και 50%, αντί για 40% που είναι στην υπόλοιπη χώρα. Για τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα εγχειρήματα, απαιτείται ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός μελών να μπορεί να είναι 10, αντί για 15 στην υπόλοιπη χώρα.

Ήδη τρία νησιά έχουν επιλεγεί για την πιλοτική ανάπτυξη ενός έξυπνου ηλεκτρικού συστήματος μέσα από ειδικά τεχνικά έργα. Αλλά και με πολύ μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών. Τα πρώτα «Έξυπνα Νησιά» που έχουν επιλεγεί είναι το Καστελόριζο, η Σύμη και η Αστυπάλαια.

Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την μετάβαση των νησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθαρή ενέργεια και η επιδίωξη είναι στη λίστα των νησιών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα να είναι η Ρόδος, καθώς και νησιά των Κυκλάδων», ανέφερε στο απόσπασμα της ομιλίας του που αφορούσε στα ενεργειακά.