Κωνσταντίνος Φίλης: Πόσο Πιθανό Είναι η Τουρκία να Κάνει Επεισόδιο στην ΑΟΖ;

Κωνσταντίνος Φίλης: Πόσο Πιθανό Είναι η Τουρκία να Κάνει Επεισόδιο στην ΑΟΖ;
του Χρήστου Μιχάλαρου
Πεμ, 19 Απριλίου 2018 - 19:32
Ένα από τα τελευταία της χαρτιά έχει αποφασίσει να παίξει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη «κίνηση» στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη
Ένα από τα τελευταία της χαρτιά έχει αποφασίσει να παίξει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη «κίνηση» στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Φίλης ανέφερε ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί πως βρίσκεται εκτός νυμφώνος σε σχέση με τις ενεργειακές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα εδώ και καιρό μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να το αφήσει να εξελιχθεί, με αποτέλεσμα είτε να επικαλείται τους Τουρκοκύπριους, κάνοντας λόγο για συνδιαχείριση, είτε επικαλούμενη τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα, αξιώνοντας τμήματα της ΑΟΖ ως προέκταση της υφαλοκρηπίδας της.
«Ως εκ τούτου, μπορεί το επόμενο διάστημα να επιχειρήσει κάποια ενέργεια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κος Φίλης θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό να συμβεί με κεντρικό σχεδιασμό, μη αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο ατυχήματος, ως προϊόν λανθασμένου υπολογισμού ή ακόμα και προβοκάτσιας.

Όπως είπε, μερικές ημέρες νωρίτερα εμφανίστηκε δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο που έλεγε ότι κάποια «απομεινάρια Γκιουλενινστών» στο στράτευμα ενδεχομένως να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, απλώς και μόνο για να σύρουν την Τουρκία σε μη διαχειρίσιμη για τον Ερντογάν κατάσταση και ως εκ τούτου να επιχειρηθεί η υπονόμευσή του.

«Δεν λέω ότι το δημοσίευμα αποτυπώνει την πραγματικότητα, αλλά δείχνει έναν φόβο και μια ανησυχία που υπάρχει την Τουρκία. Το ατύχημα δεν θα μπορούσαμε να το αποκλείσουμε ακόμα και όταν τα νερά στο Αιγαίο ήταν ήσυχα, πόσο μάλλον σήμερα. Όμως, κεντρικά σχεδιασμένο θερμό επεισόδιο, ειδικά τους επόμενους δύο μήνες, δεν το θεωρώ ιδιαίτερα πιθανό ως σενάριο, διότι συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο, τόσο επιχειρησιακό όσο και στρατιωτικό και διπλωματικό. Ποιος λέει στον Ερντογάν ότι προκαλώντας θερμό επεισόδιο, θα καταφέρει τον σκοπό του;», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν μετά τις επικείμενες πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν καθίσταται «σουλτάνος και με τη βούλα», απάντησε ότι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, καθώς μετά την τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016, στην πραγματικότητα θα είναι ο απόλυτος άρχων της Τουρκίας, ασκώντας με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία και να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δικαστική εξουσία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει συμπράξει με το εθνικιστικό κόμμα ήδη λίγο πριν το δημοψήφισμα του περσινού Απριλίου, κάτι που οδηγεί σε μια -τρόπον τινά- συγχώνευση των δύο κομμάτων, υπό την έννοια ότι θα κατέλθουν στις επικείμενες εκλογές ενιαία, για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αυτοδυναμία.

Μια άλλη παράμετρος η οποία συνδέεται με την απόφαση για πρόωρες εκλογές, είναι η κακή και ασταθής οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, καθώς από το 2012 και μετά, όταν και το AKP ανέβηκε στην εξουσία, ο Ερντογάν επένδυσε στην οικονομία, η οποία όντως ανέκαμψε θεαματικά στα χρόνια διακυβέρνησης, ενισχύοντας την κυριαρχία του.

«Επειδή όμως η τουρκική οικονομία το τελευταίο διάστημα εμφανίζει αρρυθμίες και σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, με τις εισαγωγές να είναι ακριβότερες, αυτό σημαίνει αύξηση στο κόστος ζωής του πολίτη, στις μεταφορές και στην ενέργεια που εισάγει η Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ανέμενε όπως οι εκλογές προκηρυχθούν πρόωρα σε σχέση με το 2019.

Άλλος ένας λόγος είναι η επέμβαση στο Αφρίν και η κατάσταση στη Συρία, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος, επειδή δεν μπορεί να ορίσει τις εξελίξεις, φοβάται ότι ενδεχομένως, αν οι εκλογές αργούσαν, θα μπορούσε να υποστεί απώλειες ή αλλαγή συσχετισμών σε βάρος της χώρας του.

(από www.sigmalive.com, 19/04/2018)