Με τη μισή κυβέρνηση και σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση να ομιλούν διαρκώς για επενδύσεις -υπαρκτές, επιθυμητές ή και φανταστικές- στο διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών, τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ευρισκόμεθα μπροστά σε μια από πολλού αναμενόμενη να ξεσπάσει επενδυτική πλημμυρίδα.

Με τη μισή κυβέρνηση και σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση να ομιλούν διαρκώς για επενδύσεις -υπαρκτές, επιθυμητές ή και φανταστικές- στο διάστημα των τελευταίων δέκα ημερών, τείνει να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ευρισκόμεθα μπροστά σε μια από πολλού αναμενόμενη να ξεσπάσει επενδυτική πλημμυρίδα. Ο μεν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε σε αναμενόμενες επενδύσεις 57 δισ. ευρώ στην ενέργεια μέσα στα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως να προσδιορίσει την ακριβή χρονική περίοδο, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεοδ. Φέσσας ομιλώντας εχθές στο συνέδριο του συνδέσμου για τις επενδύσεις αναφέρθηκε στο επενδυτικό κενό που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μετά την κατακρήμνιση των επενδύσεων στη χώρα από τα 60 δισ. ευρώ το 2007, που αντιστοιχούσε στο 26% του ΑΕΠ, στα 21,5 δισ. ευρώ το 2017, δηλ. μόλις 12% του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε στην ανάγκη να τεθεί ένας εθνικός επενδυτικός στόχος και να υπάρξει σύγκλιση το συντομότερο δυνατό με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία -όπως τόνισε – και αυτή υπολείπεται σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων έναντι των χωρών της Ασίας και των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε μονόδρομο το σενάριο αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως. Με αυτό το σενάριο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 45 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. «Όσο συντομότερα το πετύχουμε, τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 20.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του brain drain», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Παράγοντες της βιομηχανίας που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του ΣΕΒ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, εξήραν το ρόλο του ενεργειακού τομέα, ο οποίος, όπως είπαν, εξακολουθεί να αποτελεί την λοκομοτίβα της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας, λόγω της ιδιάζουσας θέσης που κατέχει σε συνάρτηση με τον ευρύτερο παραγωγικό της ιστό. Υπό αυτή την έννοια, υπογράμμισαν οι συνομιλητές μας, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ενεργειακές επενδύσεις, οι οποίες σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΙΕΝΕ τρέχουν με μέσο ρυθμό 1,8 δισ. ευρώ κατ’ έτος την διετία 2016-2017, ενώ για το 2018 και τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, ο ρυθμός αυτών αναμένεται να αυξηθεί στα 2,2-2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα προχωρά η υλοποίηση ορισμένων μεγάλων έργων υποδομής.

Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νήσων των Κυκλάδων, τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και επενδύσεις στην ανάπτυξη της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού από ιδιωτικές εταιρείες και γενικά στην ψηφιοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ, κυρίως αιολικών και βιομάζας, την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και το άνοιγμα της αγοράς, την αναβάθμιση του LNG terminal της Ρεβυθούσας και την κατασκευή της μονάδος FSRU στην Αλεξανδρούπολη, την κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών με Βουλγαρία και FYROM και τα έργα του ΤΑΡ. Ακόμη, στις προβλεπόμενες επενδύσεις συγκαταλέγονται ο διαρκής εκσυγχρονισμός των διυλίστικών μονάδων ΕΛΠΕ και Motoroil μέσω έργων συντήρησης και αναβάθμισης, καθώς και οι έρευνες για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, η περαιτέρω ανάπτυξη του Πρίνου και η αναμενόμενη για το 2019 υπό τη Energean Oil and Gas παραγωγική γεώτρηση στο Κατάκολο και των απαραίτητων έργων υποδομής. Τέλος, ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών επενδύσεων, από εδώ και στο εξής, θα συμπεριλαμβάνουν τις χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες επεμβάσεις στον οικιστικό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής υποδομής των κτιρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΝΕ, όπως δημοσιεύθηκαν στην ογκώδη μελέτη που εξέδωσε το 2017 με τίτλο “SE Europe Energy Outlook”, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα πρόκειται να επενδυθούν περί τα 23,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2016-2025, δηλαδή 2,3 δισ. ευρώ μέσο όρο κατ’ έτος. Η ανωτέρω εκτίμηση βασίζεται σε παραδοχές για μια μέση ετήσια οικονομική ανάπτυξη 1,0%-1,5%, ενώ με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, άνω των 2,5%, οι ανωτέρω επενδύσεις στην ενέργεια μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 30,0 δισ. ευρώ για την τρέχουσα δεκαετία 2016-2025.