«Υβριδική έξοδο» της Ελλάδος από το τρίτο πρόγραμμα διασώσεως τον Αύγουστο του 2018 βλέπει ο οίκος αξιολογήσεως Fitch σε έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα. Εκτιμά πως οι πιστωτές θα επιδιώξουν μια λύση που δε θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή στηρίξεως, ωστόσο θα θέτει σημαντικούς όρους ως προς τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η Ελλάς στην μεταμνημονιακή περίοδο

«Υβριδική έξοδο» της Ελλάδος από το τρίτο πρόγραμμα διασώσεως τον Αύγουστο του 2018 βλέπει ο οίκος αξιολογήσεως Fitch σε έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα. Εκτιμά πως οι πιστωτές θα επιδιώξουν μια λύση που δε θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή στηρίξεως, ωστόσο θα θέτει σημαντικούς όρους ως προς τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η Ελλάς στην μεταμνημονιακή περίοδο.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για έναν μηχανισμό προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Εκτιμά επίσης ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο γεγονός ότι «το χρέος της Γενικής Κυβερνήσεως θα παραμείνει ελεγχόμενο σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών για την ανάπτυξη».

Στην ίδια έκθεση η Fitch αναφέρεται και στην θετική συγκυρία για τις αξιολογήσεις των κρατών της Δυτικής Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν γίνει έξι αναβαθμίσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) και καμία υποβάθμιση. Τρεις χώρες μάλιστα, (Ελλάς, Κύπρος, Ανδόρα) εμφανίζουν θετικές προοπτικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτική τους ικανότητός τους είναι πολύ πιθανή σε ορίζοντα έως δύο ετών.