Καλό το Κλίμα για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές Παρά την Γεωπολιτική Αβεβαιότητα

Καλό το Κλίμα για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές Παρά την Γεωπολιτική Αβεβαιότητα
energia.gr
Τρι, 24 Απριλίου 2018 - 19:31
Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα συμφωνιών είναι υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την οικονομική κρίση του 2007, η παγκόσμια διάθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) δεν παρουσιάζει καμία πτωτική τάση, σύμφωνα με το 18ο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Κεφαλαιακής Εμπιστοσύνης (CCB) της ΕΥ, μία εξαμηνιαία έρευνα πέραν των 2.500 στελεχών σε 43 χώρες

Παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα συμφωνιών είναι υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την οικονομική κρίση του 2007, η παγκόσμια διάθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) δεν παρουσιάζει καμία πτωτική τάση, σύμφωνα με το 18ο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Κεφαλαιακής Εμπιστοσύνης (CCB) της ΕΥ, μία εξαμηνιαία έρευνα πέραν των 2.500 στελεχών σε 43 χώρες. Η αύξηση της οικονομικής και εταιρικής εμπιστοσύνης και οι προσπάθειες για καινοτομία και ανάπτυξη αντισταθμίζουν τις γεωπολιτικές και ρυθμιστικές ανησυχίες καθώς περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) αναφέρουν ότι σκοπεύουν να κάνουν εξαγορές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των στελεχών (61%) αναμένουν τον αριθμό των συμφωνιών στην ατζέντα τους για Σ&Ε να αυξηθεί στους επόμενους 12 μήνες – άνοδος από το 36% τον Απρίλιο του 2017. Ο αριθμός των στελεχών που αναμένουν να ολοκληρώσουν περισσότερες συμφωνίες μέσα στον επόμενο χρόνο έχει υπερδιπλασιαστεί (67% τον Απρίλιο του 2018 έναντι 33% τον Απρίλιο του 2017).

Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών (86%) αναμένουν ότι η παγκόσμια αγορά Σ&Ε θα αναπτυχθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους 12 μήνες – σημαντική αύξηση από πέρυσι (39%). Ακόμη, πέραν των τριών τετάρτων των στελεχών (80%) προβλέπουν αυξημένο ανταγωνισμό για περιουσιακά στοιχεία Σ&Ε κατά τον επόμενο χρόνο, με τους περισσότερους (68%) εκ των εν λόγω ερωτηθέντων να αναφέρουν τις εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων (ΡΕ - private equity) ως τον μεγαλύτερό τους ανταγωνιστή.

Ο Στέλιος Δημητρίου, επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Κύπρου, αναφέρει:

«Το σημερινό περιβάλλον Σ&Ε παρουσιάζεται πολύ αισιόδοξο, με αυξανόμενες τάσεις τόσο στη διάθεση για Σ&Ε όσο και στις ίδιες τις συναλλαγές. Το κλίμα ευνοεί την συγχώνευση στις διάφορες αγορές και τομείς της οικονομίας. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί εξετάζουν την ανάπτυξη τους μέσω ευκαιριών Σ&Ε, σε αντίθεση με την οργανική ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση ενδεχομένως να εμπεριέχει περισσότερους κινδύνους, οι οποίοι όμως μπορούν να μειωθούν μέσω της εμπλοκής των σωστών επαγγελματιών για στήριξη στη λήψη αποφάσεων από τα πρώτα στάδια της συναλλαγής μέχρι και την ολοκλήρωση της, δηλαδή, από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την αποτίμηση, την μελέτη δέουσας επιμέλειας (due diligence), την διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA).»

Οι έντονες προθέσεις για σύναψη συμφωνιών υποστηρίζονται από θετικούς παράγοντες στην μακροοικονομία και τις κεφαλαιαγορές. Η πλειονότητα των στελεχών (73%) θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται. Τα τρία τέταρτα (77%) των ερωτηθέντων πιστεύουν επίσης ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα βελτιωθούν, ενώ μόνο 2% προβλέπει μείωση των αποτιμήσεων. Παρομοίως, μόνο 2% βλέπει επιδείνωση οποιουδήποτε ενδεχομένου για σταθερότητα της αγοράς. Σε αντίθεση με το αίσθημα που διαπνέεται σήμερα στις αγορές από πολλούς σχολιαστές, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα στελέχη βλέπουν τα δικά τους βασικά στοιχεία και διακρίνουν καλύτερες προοπτικές για τις κεφαλαιαγορές.

Οι γεωπολιτικές και ρυθμιστικές αβεβαιότητες δεν αποθαρρύνουν τις προοπτικές σύναψης συμφωνιών

Παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις, η πλειονότητα των στελεχών που έχουν ερευνηθεί (75%) αναμένει τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για τις υποδομές κατά τους επόμενους 12 μήνες, και σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των εν λόγω στελεχών λένε ότι οι αυξημένες κυβερνητικές επενδύσεις θα υποστηρίξουν την δική τους εταιρική ανάπτυξη.

Ωστόσο, τα στελέχη αναγνωρίζουν επίσης ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα θέτει προκλήσεις, με σχεδόν τα μισά στελέχη (43%) να θεωρούν κάτι τέτοιο βασικό τομέα κινδύνου. Οι αλλαγές στην πολιτική και τον προστατευτισμό θεωρούνται επίσης κίνδυνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να παρακωλύσουν την ανάπτυξη για πέραν του ενός τρίτου των ερωτηθέντων (36%).

Η μετατροπή χαρτοφυλακίων και η αναζήτηση ψηφιακών δεξιοτήτων κατευθύνουν τις συμφωνίες

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (70%) των ερωτηθέντων θεωρούν την μετατροπή χαρτοφυλακίων προτεραιότητα στην ατζέντα των διοικητικών τους συμβουλίων, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να παραμείνουν ευέλικτες και έτοιμες για νέες ευκαιρίες και να ανταποκρίνονται γρήγορα στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον των αγορών.

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αναλύσεις δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη για να λαμβάνουν καλύτερα εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με τα χαρτοφυλάκιά τους. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (robotic process automation - RPA) προεξέχουν στα διοικητικά συμβούλια σχεδόν των μισών (46%) ερωτηθέντων, συνοδευόμενες από το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) και τα μαζικά δεδομένα (38%) και την αλυσίδα συστοιχιών (blockchain) (15%).

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν νέες τεχνολογίες, πέραν των μισών στελεχών (55%) υποδεικνύουν ότι παλεύουν να προσλάβουν άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες και 67% αναφέρει την απόκτηση ταλέντων ως τη βασική στρατηγική κινητήρια δύναμη για την επιδίωξη Σ&Ε.

Οι διασυνοριακές συμφωνίες παραμένουν σταθερά στην ατζέντα εν μέσω της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης

Ενώ εκλαμβάνουν τον αυξανόμενο προστατευτισμό και την γεωπολιτική αβεβαιότητα ως απειλές, τα στελέχη έχουν την πεποίθηση ότι αυτά δεν θα αποθαρρύνουν την σύναψη συμφωνιών διεθνώς. Πέραν των τριών τετάρτων (81%) σκοπεύουν διασυνοριακές Σ&Ε στους επόμενους 12 μήνες καθώς η πρόσβαση σε νέες αγορές σε διάφορες περιοχές συνεχίζει να αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Τα στελέχη αναφέρουν τις ΗΠΑ, την Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο ως τους πρώτους πέντε επιλέξιμους επενδυτικούς προορισμούς αντίστοιχα.

Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζει να αποτελεί τον πρώτο επενδυτικό προορισμό των στελεχών, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι παγκόσμιοι ερωτηθέντες δεν θεωρούν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ θα τονώσει ιδιαίτερα την σύναψη συμφωνιών - σε αντίθεση με την ψυχολογία των αγορών. Ένας μικρός αριθμός (4%) αναμένει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε οικονομικά κέρδη για ανόργανη ανάπτυξη ή εξαγορές, ενώ τα έσοδα από τον επαναπατρισμό αναμένονται να επενδυθούν στην οργανική ανάπτυξη (77% των ερωτηθέντων από τις ΗΠΑ) ή να επιστραφούν στους μετόχους (19%).

Συμφωνίες για περαιτέρω σύγκληση στον τομέα

Καθώς η διασυνοριακή σύναψη συμφωνιών καθίσταται όλο και περισσότερο αποδεκτή, οι διατομεακές Σ&Ε καθίστανται επίσης κοινότοπες. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) των διεθνών στελεχών βλέπουν την αύξηση στις διακλαδικές εξαγορές να χαρακτηρίζει τις Σ&Ε το 2018 - τροφοδοτούμενες από την ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και ψηφιακών ικανοτήτων.
Όσον αφορά την διάθεση των στελεχών για εξαγορές, οι πρώτοι πέντε τομείς είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι τηλεπικοινωνίες, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι μεταφορές, τα καταναλωτικά προϊόντα και η λιανική, και τα ορυχεία και τα μέταλλα.

Τα στελέχη θα απομακρυνθούν από τις συμφωνίες, παρά τα υψηλά επίπεδα των αγορών

Η έντονη διάθεση για συμφωνίες σε μια ήδη υψηλή αγορά Σ&Ε μπορεί να δημιουργήσει εικασίες για την μακροβιότητα της σημερινής αγοράς.

Όμως, παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για περιουσιακά στοιχεία, δεν υπάρχουν ενδείξεις για υπερθέρμανση της αγοράς, με τα στελέχη να αναφέρουν ότι είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από συμφωνίες. Σχεδόν τρία τέταρτα (73%) λένε ότι έχουν αποχωρήσει από συμφωνία τους προηγούμενους 12 μήνες, και εξ αυτών, πέραν των μισών (58%) λένε ότι αυτό οφειλόταν σε ανταγωνισμό από άλλους αγοραστές ή σε διαφωνία ως προς την τιμή/εκτίμηση.