Σε έργα ασφάλειας και ενίσχυσης του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου και όχι τόσο στην ανάπτυξη δικτύου εστιάζει το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής). Αυτό αναφέρεται στο σχόλιο της ΔΕΗ επί της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε προ ημερών.

Σε έργα ασφάλειας και ενίσχυσης του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου και όχι τόσο στην ανάπτυξη δικτύου εστιάζει το Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022 του Δικτύου Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής). Αυτό αναφέρεται στο σχόλιο της ΔΕΗ επί της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε προ ημερών. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται «η κατανομή και αντίστοιχη δέσμευση πόρων σε ποσοστό 72% για τεχνικά έργα εστιάζει κατ΄ ουσία σε έργα ασφάλειας και ενίσχυσης του υφιστάμενου δικτύου και μόλις 28% σε έργα ανάπτυξης δικτύου, δηλαδή για νέες επεκτάσεις, με αποτέλεσμα να στερεί ανισοβαρώς πόρους από την κατεύθυνση της δυναμικής ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου».

Αν και κρίνεται ότι τα θέματα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ενίσχυσης του συστήματος ανάλυσης κέντρου 25 mbar που τίθενται είναι προφανώς θεμελιώδη, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, στην επιστολή της, η ΔΕΗ «βασίζονται σε μελέτη κινδύνου που διεξήχθη προ δεκαετίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητά της και τη συνάφεια με την υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου». Όπως σημειώνεται, είναι ζητήματα που υφίστανται, ωστόσο κρίνεται από τη ΔΕΗ ότι δεν θα πρέπει να υπερτερούν έναντι της πραγματικής ανάπτυξης νέων δικτύων.

Για τις επεκτάσεις σε υφιστάμενους πελάτες, ή εντός προγραμματισμού και σε συνάρτηση με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής, η ΔΕΗ θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η σαφής και με λεπτομέρεια αναφορά του τρόπου ανάκτησης των αντίστοιχων επενδύσεων, στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ενδιαφέρον της ΔΕΗ εδράζεται από τα σχέδιά της να εισέλθει στην αγορά αερίου, τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική.

Αντιστοίχως, η ΗΡΩΝ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επισημαίνει την χαμηλή διείσδυση του φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, στην επιστολή που απέστειλε η εταιρεία σημειώνεται: «Στην παράγραφο 4.1 του 5ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης παρατηρούμε μια εκτίμηση νέων συνδέσεων της τάξης των 7.789 για το 2018 ενώ μόλις 2004 για το 2019. Διερωτάται ευλόγως κανείς από πού προκύπτει η δραστική μείωση των συνδέσεων από το 2019 έως το 2022 σε σχέση με το 2017 και το 2018. Επιπλέον απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός νέων συνδέσεων (πάνω από 18.000 νέες συνδέσεις) προωθήθηκε το 2017, ήτοι κατά το τελευταίο έτος μονοπωλιακής δομής της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, ενώ από το άνοιγμα της λιανικής το 2018 και μετά εκτιμάται πολύ μικρός αριθμός νέων συνδέσεων».

Από την πλευρά της η ZeniΘ, ζητά περισσότερες διευκρινήσεις και περαιτέρω ανάλυση και επεξήγηση του συνόλου των ενεργών συμβάσεων σύνδεσης κατ΄ έτος, σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις σύνδεσης και σε σχέση με τις νέες συμβάσεις σύνδεσης.

 

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής

Σήμερα το υφιστάμενο δίκτυο διανομής σε Αττική και περίχωρα καλύπτει 52 δήμους και εξυπηρετεί 320.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στον οικιακό τομέα, η διείσδυση του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 33% (αριθμός παροχετευτικών αγωγών ανά συνολικό αριθμό κτιρίων). Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κυρίως κινείται το πρόγραμμα ανάπτυξης έως το 2022 είναι η «πύκνωση» των συνδέσεων πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου.

Την επόμενη πενταετία αναμένεται να τοποθετηθούν περί τους 25.000 νέους μετρητές. Ειδικότερα, βάσει του πενταετούς προγράμματος η ΕΔΑ Αττικής προγραμματίζει την κατασκευή 100 χλμ. νέου δικτύου, μια επένδυση περίπου 9 εκατ. ευρώ.