Λόγω της στρατηγικής της θέσης στη Μεσόγειο και του ευνοϊκού φορολογικού της καθεστώς, η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την Κίνα και έχει κατορθώσει να προσελκύσει πολλές κινεζικές επενδύσεις. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg τονίζει ότι η Κύπρος ανοίγει διάπλατα τις πύλες της στο κινεζικό εμπόριο, τη στιγμή ακριβώς που ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλλει δασμούς και ορθώνει εμπόδια.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης στη Μεσόγειο και του ευνοϊκού φορολογικού της καθεστώς, η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ελκυστική για την Κίνα και έχει κατορθώσει να προσελκύσει πολλές κινεζικές επενδύσεις. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg τονίζει ότι η Κύπρος ανοίγει διάπλατα τις πύλες της στο κινεζικό εμπόριο, τη στιγμή ακριβώς που ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλλει δασμούς και ορθώνει εμπόδια. «Εχουμε προσελκύσει επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας», τονίζει ο Χριστόδουλος Ανγκαστινιώτης, πρόεδρος του κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι τα funds της Κίνας δελεάστηκαν από «το ελκυστικό φορολογικό σύστημα» της Κύπρου.

Η στάση της Λευκωσίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνον με εκείνη της Ουάσιγκτον αλλά και ορισμένων χωρών της Ε.Ε. που έχουν θορυβηθεί από την επίθεση φιλίας της Κίνας και έχουν αποφασίσει να θέσουν αυστηρότερους ελέγχους για τη σύναψη συμφωνιών. Η Κίνα έχει καθιερωθεί πλέον στην Ευρώπη και ελέγχει τα πάντα, από λιμάνια σε Ισπανία, Ελλάδα και Βέλγιο, μέχρι ένα αεροδρόμιο της Γερμανίας. Εχει μερίδια στις πετρελαιοπηγές της Βόρειας Θάλασσας και ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αγγλία και στην Ιταλία.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, το δίλημμα των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο είναι πώς να διαχειριστούν την επέλαση της Κίνας, καθώς ελάχιστες χώρες έχουν την πολυτέλεια να αρνηθούν τις επενδύσεις της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας των 11 τρισ. δολ. Πολλώ, δε, μάλλον η Κύπρος.

Ισως δεν είναι άμεσα ορατό, αλλά τα κινεζικά κεφάλαια βρίσκονται παντού στην Κύπρο, σε ακίνητα, ναυτιλιακές, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τουρισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μόνοι τομείς που εξαιρούνται είναι το ελαιόλαδο και το χαλούμι, τα οποία, ωστόσο, εξάγονται στην Κίνα.

Μιλώντας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έγιναν στη Λευκωσία για τη νέα κινεζική χρονιά, ο Κινέζος πρέσβης Χουάνγκ Σινγκουγιάν μίλησε για το «τεράστιο δυναμικό» που προσφέρει ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, καθώς μπορεί να διπλασιάσει το διμερές εμπόριο. Να το φτάσει στο 1 δισ. δολ., που αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του ΑΕΠ της Κύπρου. Τον Ιανουάριο επισκέφθηκε την Κύπρο ο Λόρενς Χο, δισεκατομμυριούχος από το Χονγκ Κονγκ, που ήθελε να παρουσιάσει τα σχέδιά του για τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις καζίνο στην Ευρώπη, για ένα σχέδιο αξίας 670 εκατ. δολ.

Παράλληλα, μέσω κοινοπραξίας με τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Giovani, ο κινεζικός όμιλος JimChang Global Group επενδύει 100 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πολυτελείς κατοικίες κοντά στην Αγία Νάπα. Στη Λάρνακα, άλλωστε, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο αεροδρόμιο της Κύπρου, η κρατική China Communications Construction Group έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά του λιμανιού και της μαρίνας. Εξετάζεται, άλλωστε, η δυνατότητα για άμεσες πτήσεις από την Κύπρο στο Πεκίνο, καθώς η κινεζική αεροναυπηγική βιομηχανία Aviation Industry Corp of China διοχέτευσε κεφάλαια στον κυπριακό αερομεταφορέα Cobalt Air.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο Cyprus Mail, ο Κινέζος πρέσβης ενέταξε όλη αυτή τη δραστηριότητα στην πρωτοβουλία του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, επικαλούμενος τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει σε όλα τα μέρη.

Οπως επισημαίνει ο Χρήστος Σκόρδης, στέλεχος της Scordis, Papapertrou & Co., η Κύπρος διαθέτει ευρωπαϊκό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο έχουν εξοικειωθεί οι Κινέζοι επενδυτές από το Χονγκ Κονγκ. «Είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι που συναντά κανείς όταν βγει από τη Διώρυγα του Σουέζ και μπει στα ευρωπαϊκά ύδατα», τονίζει ο κ. Σκόρδης, που πρόσφατα διοργάνωσε σεμινάριο στο Πεκίνο για το κυπριακό επιχειρείν.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)