Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ημερίδα που οργάνωσε το Energy Sustainability Club, το Management Science Laboratory και το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη, με την παρουσία αρκετών φορέων και εκπροσώπων εταιρειών.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ημερίδα που οργάνωσε το Energy Sustainability Club, το Management Science Laboratory και το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη, με την παρουσία αρκετών φορέων και εκπροσώπων εταιρειών. Το θέμα της ημερίδας ήταν «Καινοτομία και Επενδύσεις προς μια βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση», με τους ομιλητές να επικεντρώνονται στην ανάγκη επενδύσεων στις ΑΠΕ, την προώθηση νέων τεχνολογιών και την περεταίρω ανάπτυξη της έρευνας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν υπάρχει μια τάση παγκοσμίως για ενίσχυση των επενδύσεων των ΑΠΕ, ενώ παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη στο εμπόριο φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ. Σάββας Σειμανίδης τόνισε πως το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν γίνει αρκετά βήματα στην κατεύθυνση ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, σε βαθμό που μπορούν πλέον να διαδραματίζουν το ρόλο του εγγυητή του ενεργειακού συστήματος. Παρατήρησε, πως ύστερα από αρκετά χρόνια αύξησης των εκπομπών ρύπων, πλέον υπάρχει μια στασιμότητα τους, που οφείλεται στην αλματώδη αύξηση της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ.

«Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση έργων ΑΠΕ έχει μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, και έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόνο στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, απασχολούνται τουλάχιστον ένα εκατ. άνθρωποι, ενώ προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη για τις κοινωνίες και μειώνουν την εξάρτηση των κρατών από εισαγόμενα καύσιμα», ανέφερε ο κ. Σειμανίδης.

Άρα, κατά τη γνώμη του η ενεργειακή μετάβαση με κορμό τις ΑΠΕ είναι μονόδρομος. Όμως, επισημαίνει πως ορθώνονται κάποια εμπόδια για την ανάπτυξή τους, που έχουν σχέση με το μέλλον των κεντρικών συστημάτων ενέργειας. Έθεσε μάλιστα, ως ζητούμενο τα κράτη να υλοποιήσουν ένα πλάνο, που θα στοχεύει στην αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας με πιο «καθαρές». Επιπλέον, σημείωσε πως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προσαρμογή των εθνικών πλαισίων. Η δέσμευση των κρατών για μείωση των ρύπων αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά και υπενθύμισε πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πακέτο για την «καθαρή» ενέργεια, με ορίζοντα το 2030. Κλείνοντας, έδωσε έμφαση στη ανάγκη στήριξης της αποκεντρωμένης παραγωγής, την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στην εισαγωγή στο σύστημα μικρών ανεμογεννητριών, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών. Παράλληλα, εκτίμησε πως αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις μεταφορές, που θα επηρεάσουν την αγορά ηλεκτρισμού, αλλά θα αποτελέσουν το έναυσμα νέων επενδύσεων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η ανάπτυξη τόσο των ευφυών τεχνολογιών στον κλάδο της μεταφοράς, όσο και των εναλλακτικών καυσίμων. Ακόμα, στάθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, όπως η ανάπτυξη έξυπνων μετρητών, που θα μειώσει τους λογαριασμούς, αλλά και στη δυνατότητα διαμερισμού της ενέργειας.

Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης τόνισε πως για να γίνει πυλώνας σταθερότητας η ενέργεια θα πρέπει η χώρα μας να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις. Την κλιματική αλλαγή, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και το δημογραφικό πρόβλημα. Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως στην Ελλάδα θα πρέπει το επόμενο διάστημα να γίνουν επενδύσεις που να ξεπερνούν τα 50 δις. ευρώ. Οι επενδύσεις θα αφορούν τα έργα φυσικού αερίου, διασυνδέσεων και εξοικονόμησης ενέργειας.