Οι αρχικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο το κατά πόσον θα προχωρήσει εντός των επιθυμητών χρονοδιαγραμμάτων η τριπλή επένδυση των 850 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα στη Βιομάγν (πρώην μεταλλεία Σκαλιστήρη στο Μαντούδι) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη γραφειοκρατία.
Οπως επισημαίνει στη «Ν» ο αντιπρόεδρος της Βιομάγν, Δημήτρης Γεωργαντώνης, «δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς το πότε θα έχουμε τις άδειες για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό όμως που είμαι σε θέση να πω είναι πως για να ολοκληρώσουμε την πρώτη μονάδα, εφόσον έχουμε όλες τις άδειες, χρειαζόμαστε περί τους 30 μήνες. Για τις δύο μονάδες είναι αναγκαία περί τα πέντε χρόνια. Γενικότερα όμως, όπως θα γνωρίζετε, υπάρχουν καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις. Χρειασθήκαμε π.χ. περί τους 15 μήνες για να πάρουμε τις άδειες για 89 γεωτρήσεις που είναι αναγκαίες απλώς για την έρευνα όσον αφορά στα κοιτάσματα λευκόλιθου...».
Η Βιομάγν διαθέτει 4.500 στρέμματα ιδιόκτητα (το μεγαλύτερο μέρος τους είναι δασική περιοχή, δηλαδή τα 3.000 στρέμματα) και 219.000 στρέμματα παραχωρήσεων για μεταλλευτική εκμετάλλευση, καθώς και ιδιωτικό λιμάνι. Η αποτίμησή της ανέρχεται σε περίπου 73 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το πώς επηρεάζει την όλη επένδυση η οικονομική κρίση, καθώς και για την υποδοχή που της επιφυλάσσει η τοπική κοινωνία ο αντιπρόεδρος της Βιομάγν σημειώνει:
- «Η κρίση μας επηρεάζει με δύο τρόπους: Μεγαλύτερη δυσκολία στην εξεύρεση της αναγκαίας χρηματοδότησης, αν και μέχρι να φθάσουμε στη φάση της υλοποίησης της επένδυσης, θα περάσει ένα χρονικό διάστημα, οπότε ελπίζουμε σε βελτίωση της κατάστασης. Το δεύτερο είναι πως θα υπάρξει χαμηλότερο κόστος παραγωγής που σημαίνει ανταγωνιστικότερα προϊόντα στη διεθνή αγορά. Ελπίζουμε ακόμη πως το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται την ανάπτυξη, δηλαδή τις επενδύσεις, θα αφυπνίσει τους αρμόδιους παράγοντες ώστε να μην παρατηρηθούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις που είναι αναγκαίες».
- «Εχουμε ερευνήσει όλες τις παραμέτρους όσον αφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Η εκτίμηση είναι πως αν υπάρξουν αντιδράσεις, θα είναι μεμονωμένες. Η μέχρι τώρα επικοινωνία που είχαμε με την τοπική κοινωνία και τις αρχές είναι ενθαρρυντική. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες για κάθε έγκριση που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα. Είναι προφανές ότι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά. Πρώτα απ' όλα εκτιμούμε ότι η επένδυση σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί περί τους 500 εργαζόμενους, ενώ στη φάση της ανάπτυξής της περί τους 1.700. Το Μαντούδι όπως και οι γύρω περιοχές θα ωφεληθούν όμως και από τις ανάγκες που θα γεννηθούν για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που θα εργαστούν στις επενδύσεις που σχεδιάζονται. Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι ακόμα η παροχή της δυνατότητας στο Μαντούδι να έχει τηλεθέρμανση μια μορφή παροχής ενέργειας σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα για την παροχή θέρμανσης σε θερμοκήπια σε τιμές κόστους».
Η πορεία των επενδύσεων
Αναλυτικότερα, το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κάθε επένδυση που σχεδιάζεται στο πλαίσιο της Βιομάγν είναι:
1.Υδρόψυκτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 1.000 MW έως 1.100 MW με συνολικό κόστος επένδυσης 800 εκατ. ευρώ. Θα πρόκειται για δύο μονάδες ίσης ισχύος. Υπάρχει θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ και αναμένεται η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το ΥΠΕΚΑ. Στη συνέχεια είναι αναγκαία η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η άδεια για τις εγκαταστάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έλευση του αγωγού φυσικού αερίου. Οι διαδικασίες για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη βόρεια Εύβοια θα κινηθούν μόλις υπάρξει η άδεια για τη μονάδα. Η ΓΕΚ Τέρνα δεν έχει αποφασίσει αν στην επένδυση αυτή θα υπάρξει και άλλος επενδυτής, κάτι πάντως που δεν αποκλείει. Με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει με τον Ομιλο Gaz de France Suez αρχικά θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτόν. Μόνον αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αναζητήσει άλλο συνεταίρο (ο γαλλικός όμιλος διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στα ενεργειακά έργα της ΓΕΚ). Ο Ηρωνας 5, όπως είναι η ονομασία του νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας της ΓΕΚ, θα χρειασθεί περί τα 200 στρέμματα, τα οποία θα είναι εντός της ΒΙΠΕΒΕ.
2.ΒΙΠΕΒΕ: Βιομηχανική Περιοχή Βόρειας Εύβοιας, επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο θα στεγάσει τις δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή. Θα καταλάβει περίπου 800 στρέμματα (από τα 1.500 που μπορούν να αξιοποιηθούν), εκ των οποίων τα 200 θα αφορούν στη μονάδα παραγωγής ενέργειας. Το τμήμα που θα αναπτυχθούν οι διάφορες εγκαταστάσεις θα είναι 500 στρέμματα και τα υπόλοιπα θα είναι οι κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου. Στην περιοχή αυτή βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού της πρώτης ύλης των εξορύξεων λευκόλιθου.
3.Μεταλλεία Λευκόλιθου: Ο λευκόλιθος χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων μαζών. Σύμφωνα με την έρευνα που έχει διενεργηθεί το 55% της παραγωγής λευκόλιθου χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία και το 35% στην τσιμεντοβιομηχανία. Οι επενδύσεις που θα γίνουν προκειμένου να ξεκινήσουν οι εξορύξεις, σχεδόν αποκλειστικά υπόγειες, είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του κοιτάσματος υπάρχουν, όμως έχουν αφαιρεθεί σημαντικά τμήματά τους και έτσι θα χρειασθεί να γίνουν νέες επενδύσεις για την παραγωγή της μαγνησίας, όπως ονομάζεται το τελικό προϊόν που θα παράγεται και το οποίο κυρίως θα εξάγεται. Η αποτίμηση της καθαρής αξίας του μεταλλεύματος μετά την αφαίρεση των αναγκαίων επενδύσεων είναι στα 45 εκατ. ευρώ. Για το εργοστάσιο είναι αναγκαία νέα άδεια. Εχει γίνει η αίτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εργοστάσιο εμπλουτισμού και τα μεταλλεία. Το έργο θα εισέλθει σε φάση παραγωγής ένα χρόνο μετά την εξασφάλιση των αδειών.
(από την εφημερίδα "Ναυτεμπορική", 25/5/2010)