Υψηλές θερμοκρασίες, «ανελέητος» ήλιος, άπνοια. Το πλέον κατάλληλο κοκτέιλ για την εκτόξευση των τιμών των ρύπων στην ατμόσφαιρα, κυρίως του όζοντος, συνιστούν οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν τις μέρες αυτές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αμεση συνέπεια είναι η αποπνικτική αίσθηση «ασφυξίας» που νιώθουν όσοι δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ.
Σαν να μην έφταναν οι ρύποι που δημιουργούνται μέσα στο λεκανοπέδιο κυρίως από την κυκλοφορία των οχημάτων, τους ειδικούς ανησυχεί τώρα έντονα το φαινόμενο της «μεταφερόμενης ρύπανσης» από τη βιομηχανική περιοχή Ασπροπύργου, Ελευσίνας προς την περιοχή των Αθηνών.
Οπως δείχνουν αναλύσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ρύπανση της δυτικής Αττικής -όπου δραστηριοποιούνται βιομηχανίες επεξεργασίας πετρελαίου, χάλυβα, τσιμέντου κ.ά.- βρίσκει σαν «κερκόπορτα» το Δαφνί, ανάμεσα στο Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω, και διαχέεται στην Αθήνα επιβαρύνοντας ακόμη και το κέντρο της. «Μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως το Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω παγιδεύουν τους ρύπους που παράγονται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες στη δυτική Αττική, περιορίζοντας τη διασπορά τους προς την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.
Αν εξετάσουμε αναλυτικότερα την τοπογραφία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην Αττική, θα διαπιστώσουμε ότι για συγκεκριμένες συνθήκες που ενισχύουν τη ροή του ανέμου από τις δυτικές περιοχές προς τις ανατολικές είναι δυνατή η μεταφορά και διασπορά των ρύπων, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και στις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας», τονίζει στο «Εθνος» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Μιχάλης Πετράκης. Οπως έδειξαν οι αναλύσεις, οι δυτικοί, μέτριας έντασης άνεμοι ευνοούν τη μεταφορά των ρύπων από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα στην Αθήνα.
Ο κ. Πετράκης εκτιμά πως ένα ποσοστό της τάξης του 15% των παραγόμενων στη δυτική Αττική αερίων ρύπων -διοξείδιο του θείου, υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα σωματίδια, οξείδια του αζώτου, βενζόλιο κ.ά.- επιβαρύνουν την πρωτεύουσα, φτάνοντας ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το πέρασμα του Δαφνίου. «Η μεγέθυνση του αστικού ιστού στην περιοχή όπου βρίσκεται το πέρασμα του Δαφνίου ίσως εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, καθώς η μεταφερόμενη βιομηχανική ρύπανση συνδυάζεται εκεί με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στη μοναδική λεωφόρο που διασχίζει την περιοχή», συμπληρώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος.
Οπως τονίζουν οι ειδικοί, κάθε πρόθεση μεγέθυνσης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου οφείλει να λάβει υπόψη της αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της μεταφερόμενης ρύπανσης. Κι αυτό επειδή η ενδεχόμενη βελτίωση της ποιότητας του αέρα από τον ήδη διαφαινόμενο περιορισμό των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της εκτόξευσης των τιμών στη βενζίνη, κινδυνεύει να «ψαλιδιστεί» εξαιτίας του φαινομένου της μεταφερόμενης ρύπανσης.
(από την εφημερίδα "Έθνος", 19/7/2010)