Πρόταση Νετανιάχου για Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα

Πρόταση Νετανιάχου για Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 31 Αυγούστου 2010 - 19:13
Την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς τη χώρα μας πρότεινε ο Βενιαμίν Νετανιάχου προς τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Ηaaretz». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρότεινε την πώληση φυσικού αερίου προς την Ελλάδα (και διά μέσου αυτής και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη) από το κοίτασμα «Λεβιάθαν», του οποίου η αξία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να ανέρχεται σε 300 δισ. δολάρια. Η πρόταση Νετανιάχου έγινε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών του Ισραήλ, καθ΄ ύλην αρμόδιου φορέα
Την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς τη χώρα μας πρότεινε ο Βενιαμίν Νετανιάχου προς τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Ηaaretz».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρότεινε την πώληση φυσικού αερίου προς την Ελλάδα (και διά μέσου αυτής και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη) από το κοίτασμα «Λεβιάθαν», του οποίου η αξία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να ανέρχεται σε 300 δισ. δολάρια. Η πρόταση Νετανιάχου έγινε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών του Ισραήλ, καθ΄ ύλην αρμόδιου φορέα. Το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το πρόσφατα εντοπισθέν κοίτασμα «Ταμάρ», ενώ οι σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου του «Λεβιάθαν» ανέρχονται σε 453 δισ. κυβικά μέτρα, σε βάθος 5.000 μέτρων.  

Η είδηση έλαβε χθες εκτενή δημοσιότητα σε τουρκικές εφημερίδες, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ της επιδείνωσης των τπυρκοϊσραηλινών σχέσεων, μετά τα γεγονότα της Γάζας στα τέλη Μαΐου. Από την άλλη, ενημερωμένες πηγές αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι «Η ενέργεια ήταν ένα από τα θέματαπου συζητήθηκαν στις συνομιλίες Παπανδρέου- Νετανιάχου», χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Οι πρώτες εξορυκτικές έρευνες στο  «Λεβιάθαν» αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με στόχο την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών, χωρίς όμως να έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά κονδύλια.  Αυτό που φαίνεται να είναι σαφές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ηaaretz, είναι ότι καθώς το κοίτασμα «Ταμάρ» αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 20-25 χρόνια, μέρος από το φυσικό αέριο του «Λεβιάθαν» θα μπορεί να πουληθεί σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Στις πιθανές επιλογές για την μεταφορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με τηνισραηλινή εφημερίδα, συγκαταλέγονται η κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδαμ ή η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) μέσω των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στην Αίγυπτο. Άλλη επιλογή είναι η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στην Κύπρο, ενώ ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί. 

Καθώς το κοίτασμα «Ταμάρ» αναμένεται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 20-25 χρόνια, μέρος από το φυσικό αέριο του «Λεβιάθαν» θα μπορεί να πουληθεί σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.