Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί η Κομισιόν την εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής προς ιδιώτες. Μάλιστα τη θεωρεί μέρος ενός συνολικού πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του energia από τις Βρυξέλλες, πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν «παιδαριώδεις» τις απόψεις για τη μη διάθεση λιγνιτών σε ιδιώτες, εφόσον προχωρήσει η πώληση του 17% της δημόσιας επιχείρησης.

Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί η Κομισιόν την εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής προς ιδιώτες. Μάλιστα τη θεωρεί μέρος ενός συνολικού πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του energia από τις Βρυξέλλες, πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν «παιδαριώδεις» τις απόψεις για τη μη διάθεση λιγνιτών σε ιδιώτες, εφόσον προχωρήσει η πώληση του 17% της δημόσιας επιχείρησης.

«Η εκχώρηση λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού και εφόσον η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί θα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο», ήταν η κατηγορηματική θέση που διατύπωσε η πηγή που μίλησε στο energia. Μάλιστα, η ίδια πηγή συναρτά άμεσα το θέμα αυτό με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ώστε ο ιδιώτης που θα αποκτήσει λιγνιτική ισχύ να μην την πουλά μέσω του pool, αλλά άμεσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί και η λύση για τις ανταλλαγές ενέργειας. Η Κομισιόν τάσσεται υπέρ των swaps από συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και όχι με βάση την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που θυμίζει περισσότερο χρηματιστηριακό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προοπτική φαίνεται να «κουμπώνει» με τις θέσεις των υποψήφιων επενδυτών, που είχαν εκφράσει εξαρχής την αντίθεση τους στο προτεινόμενο μοντέλο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της εκχώρησης του 17%, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, ήτοι, την τρόικα και έπ’ αυτού δεν παίρνουν θέση. Για εκείνο, όμως, που επαναλαμβάνουν με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι μέρος της λιγνιτικής παραγωγής θα υπάρξει ισχυρή πίεση να δοθεί σε ιδιώτες παραγωγούς και η σχετική πρόθεση της Κομισιόν, όπως διαμηνύεται, δεν ακυρώνεται έπ’ ουδενί. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το αν θα αποφασίσει, όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση, να ιδιωτικοποιήσει ένα ακόμη ποσοστό της ΔΕΗ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει σταθερή. Μάλιστα, υποδεικνύεται στην ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει συμβούλους και νομικούς για το θέμα του 17%. Προστίθεται δε εις επίρρωση της θέσης της Κομισιόν για τους λιγνίτες, ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει από το 2004 και σε καμιά περίπτωση δεν απεμπολείται η συγκεκριμένη πρόθεση της για πρόσβαση και ιδιωτών παραγωγών στο συγκεκριμένο φθηνό καύσιμο.

Οι θέσεις αυτές αποκτούν, όπως είναι εύλογο, εξαιρετική σημασία, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες το θέμα των λιγνιτών με τις Βρυξέλλες.