Μια νέα έκδοση του ΙΕΑ αναφέρεται στον ρόλο του ηλεκτρισμού για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Με τίτλο «Climate & Electricity Annual 2011», η ανάλυση εξετάζει τις προοπτικές μείωσης των εκπομπών στην ηλεκτροπαραγωγή, τόσο από πολιτική-ρυθμιστική όσο και από τεχνολογική σκοπιά.

Μια νέα έκδοση του ΙΕΑ αναφέρεται στον ρόλο του ηλεκτρισμού για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Με τίτλο « Climate & Electricity Annual 2011», η ανάλυση εξετάζει τις προοπτικές μείωσης των εκπομπών στην ηλεκτροπαραγωγή, τόσο από πολιτική-ρυθμιστική όσο και από τεχνολογική σκοπιά.

Πρόκειται για μια βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες σήμερα, προκειμένου να περιοριστεί μακροπρόθεσμα η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου. Στα πλαίσια αυτά, ο οργανισμός επιχειρεί να εξετάσει τα πολιτικά και τεχνολογικά βήματα που απαιτούνται για την «απανθρακοποίηση» του ηλεκτρισμού.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η πρώτη από μια σειρά αναλύσεων του ΙΕΑ, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο επίμαχο αυτό ζήτημα. Παράλληλα, ο οργανισμός παρουσιάζει και τα νεότερα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή και τις εκπομπές σε δέκα διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

(Νέα Εγκατεστημένη Ισχύς στην Ευρώπη Κατά Περίοδο)

«Ο ηλεκτρισμός είναι μοναδικός όσον αφορά την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής», σχολίασε ο Μπο Ντιτσφαλούσι, διευθυντής του τμήματος ανανεώσιμης ενέργειας. «Είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη αναπτυσσόμενη πηγή διοξειδίου του άνθρακα και επίσης κρατά αρκετές από τις λύσεις για ένα μια αποδοτική και λιγότερο ρυπογόνο οικονομία», συμπλήρωσε.

Με βάση την μελέτη, οι λύσεις μπορούν να βρεθούν στους εξής τομείς:

- Την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, που συχνά απαιτεί τη χρήση ηλεκτρισμού αντί για άλλες πηγές. Παράλληλα, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της απόδοσης και στον ίδιο τον κλάδο του ηλεκτρισμού.

- Στην παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, πυρηνικής ενέργειας και συστημάτων CCS.

Η χρήση των πράσινων αυτών τεχνολογιών μπορεί να συμβάλει κατά 47% στη μείωση των εκπομπών που απαιτούνται ως το 2035. Επίσης, με άξονα το μέλλον, η μελέτη εξετάζει ζητήματα όπως τον τρόπο που οι αγορές ηλεκτρισμού αλλάζουν νοοτροπία για τις ΑΠΕ, τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες.

Ανάμεσα στα πορίσματα που παρουσιάζονται ανήκει και η διαπίστωση ότι μεταξύ του 1990 και του 2008, η παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας αυξήθηκε διεθνώς κατά 55%, ενώ οι εκπομπές από τις δραστηριότητες αυτές αυξήθηκαν κατά 64,5% στην ίδια περίοδο. Προς το παρόν, ο ΙΕΑ αναγνωρίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ηλεκτροπαραγωγή, με τον άνθρακα να εκπροσωπεί το 41% και το φυσικό αέριο το 16%.

«Η αλλαγή που απαιτείται, είτε πρόκειται για νέα ανανεώσιμη παραγωγή, είτε σε εξοικονόμηση, είτε σε ηλεκτρικά οχήματα, ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και είναι άνευ προηγουμένου», σχολιάζει ο κ. Ντιτσφαλούσι.