Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως, αναμένει φέτος σημαντική αύξηση των εσόδων του από τις δραστηριότητες αυτές, λόγω της καταστροφής στην Ιαπωνία και της ισχυρής ζήτησης στην Ασία.

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) παγκοσμίως, αναμένει φέτος σημαντική αύξηση των εσόδων του από τις δραστηριότητες αυτές, λόγω της καταστροφής στην Ιαπωνία και της ισχυρής ζήτησης στην Ασία.

Καθώς το ένα τέταρτο της ιαπωνικής πυρηνικής παραγωγής βρίσκεται ακόμα εκτός λειτουργίας, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες LNG ώστε να καλύψει τις ανάγκες της. Ήδη, το Τόκιο συμφώνησε να αγοράσει 4 εκατ. τόνους LNG παραπάνω του χρόνου από το Κατάρ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Μοχάμεντ μπιν Σαλέχ Αλ Σάντα.

Την ίδια στιγμή, ο ΙΕΑ αναμένει ότι ως το 2015, η Κίνα θα εισάγει όσο LNG εισάγει και η Ευρώπη, δημιουργώντας ακόμα ισχυρότερη ζήτηση. Το Κατάρ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου παγκοσμίως, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ το «διαμάντι» στο στέμμα του είναι το κοίτασμα North Field, το οποίο περιέχει 900 τρις κ.π. αερίου.

Φέτος, οι εξαγωγές του Κατάρ αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% στους 73 εκατ. τόνους, πολύ κοντά στα όρια της παραγωγικής δυνατότητας του κρατιδίου, η οποία ανέρχεται σε 77 εκατ. τόνους. Παράλληλα, αυξάνεται διαρκώς η τιμή του LNG, με αποτέλεσμα η αξία των εξαγωγών αυτών να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 43% φέτος στα 30 δις δολάρια, από 21 δις πέρυσι, όπως εκτιμά η σαουδική τράπεζα Samba.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το ΑΕΠ του Κατάρ σημείωσε πέρυσι εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 16% και για φέτος το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 20%.