Μια σημαντική συζήτηση διεξήχθη τη Δευτέρα στην Κύπρο, με τη συμμετοχή ειδικών διεθνούς κύρους, γύρω από το ζήτημα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του 4ου συνεδρίου Commodities, Envinonement & Climate Change, που διοργάνωσε η Marfin Popular Bankστη Λευκωσία.

Μια σημαντική συζήτηση διεξήχθη τη Δευτέρα στην Κύπρο, με τη συμμετοχή ειδικών διεθνούς κύρους, γύρω από το ζήτημα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του 4ου συνεδρίου Commodities, Envinonement & Climate Change, που διοργάνωσε η Marfin Popular Bank στη Λευκωσία.

Ο καθηγητής, Μιχάλη Οικονομίδης, υποστήριξε ότι η Κυπριακή ΑΟΖ περιέχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, το οποίο θα βρεθεί εφόσον συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα βάθη, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Ο κ. Οικονομίδης και ο κ. Λ. Δρόλας του CGES, υπογράμμισαν επίσης ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επηρεάζεται η στρατηγική «ενεργειακού επεκτατισμού» που εκφράζει ο κ. Πούτιν.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι ομιλητές, είναι το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Ρωσία να ματαιώσει την παραγωγή αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς θίγει τις δικές της εξαγωγές. Για το λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής θα πρέπει να προσέξουν στις δοσοληψίες τους με εταιρείες όπως η Gazprom.

Όσον αφορά τη μεταφορά του παραγόμενου φυσικού αερίου της Κύπρου, ο κ. Δρόλας τόνισε ότι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συναντά τον αγωγό Nabucco στην Τουρκία, είναι ασύμφορη, λόγω του υψηλού κόστους. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λύσης του LNG.

Από την πλευρά του, ο κ. Οικονομίδης είπε ότι για γρηγορότερη εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, θα ήταν προτιμότερη η κατασκευή μικρού αγωγού μέσω του οποίου θα καλύπτονταν οι ανάγκες της Κύπρου. Για τις υπόλοιπες, ο ίδιος προέκρινε τη λύση της μεταφοράς του φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή – CNG, λύση που σύμφωνα με τον ίδιο είναι και φθηνή και γρήγορη στην υλοποίησή της.