Γερμανικές επιχειρήσεις του τομέα των ΑΠΕ σχεδιάζουν εξαγορές μικρών και μεσαίων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι στη χώρα μας δεν είναι εύκολες οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις αυτού του είδους. Οι εταιρείες αυτές στρέφονται ακόμη και σε ΟΤΑ, αναζητώντας έργα τα οποία, αν και δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, είναι πιο σίγουρα, ωστόσο, ως προς την υλοποίησή τους

Γερμανικές επιχειρήσεις του τομέα των ΑΠΕ σχεδιάζουν εξαγορές μικρών και μεσαίων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι στη χώρα μας δεν είναι εύκολες οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις αυτού του είδους. Οι εταιρείες αυτές στρέφονται ακόμη και σε ΟΤΑ, αναζητώντας έργα τα οποία, αν και δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, είναι πιο σίγουρα, ωστόσο, ως προς την υλοποίησή τους.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» επικαλείται το παράδειγμα γερμανικής επιχείρησης, η οποία αγόρασε ακίνητα σε νομό της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας για μεγάλης κλίμακας επένδυση φωτοβολταϊκών, η οποία, ωστόσο, στη συνέχεια, ενημερώθηκε πως η χωρητικότητα των δικτύων στο νομό δεν επιτρέπει νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι και άλλες εταιρείες έχουν προχωρήσει στην υποβολή προτάσεων και προς δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση των κοινόχρηστων δημοτικών κτιριακών συγκροτημάτων.

Οι εν λόγω προτάσεις αφορούν είτε την πραγματοποίηση της επένδυσης από τη γερμανική εταιρεία σε ένα αριθμό κτιρίων, που συμφωνείται με τον εκάστοτε δήμο, και την ποσοστιαία συμμετοχή του δήμου στα συνολικά έσοδα, είτε επενδύσεις σε συγκεκριμένο αριθμό κτιρίων, π.χ. πέντε κτίρια, όπου η εταιρεία εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου τα 4 και ο δήμος χωρίς καμία δαπάνη όλο το 5ο.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι επαφές μεταξύ δήμων και τέτοιου είδους γερμανικών εταιρειών, καθώς οι πρώτοι σε πολλές περιπτώσεις επιθυμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ΑΠΕ χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια και με πολύ μεγάλη δυσκολία στην άντληση χρηματοδότησης.