Καμία Μέριμνα για το Έλλειμμα Ισχύος από την Απόσυρση Λιγνιτικών Μονάδων

Καμία Μέριμνα για το Έλλειμμα Ισχύος από την Απόσυρση Λιγνιτικών Μονάδων
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 17 Μαΐου 2012 - 08:06
Σημαντικό έλλειμμα ενέργειας και ισχύος ενδέχεται να υπάρξει στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της απόσυρσης πεπαλαιωμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2020, συνολικής ισχύος 3500 MW. Το έλλειμμα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθεί, εξαιτίας της απουσίας ως τώρα εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Αν εξαιρεθεί η σχεδιαζόμενη κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα V, δεν υπάρχει στα σκαριά επένδυση για άλλη μονάδα, ούτε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού

Σημαντικό έλλειμμα ενέργειας και ισχύος ενδέχεται να υπάρξει στα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της απόσυρσης πεπαλαιωμένων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2020, συνολικής ισχύος 3500 MW. Το έλλειμμα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη να καλυφθεί, εξαιτίας της απουσίας ως τώρα εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Αν εξαιρεθεί η σχεδιαζόμενη κατασκευή της μονάδας Πτολεμαϊδα V, δεν υπάρχει στα σκαριά επένδυση για άλλη μονάδα, ούτε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ημερίδα του ΙΕΝΕ και του ΚΕΠΠ. Ο Σύνδεσμος, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, έχει προβεί σε δύο σενάρια. Το πρώτο περιλαμβάνει την κατασκευή περισσότερων μονάδων φυσικού αερίου, μαζί με τα προγραμματισμένα έργα ΑΠΕ και την Πολεμαϊδα V. Το δεύτερο, τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την υλοποίηση αντλησοταμιευτικών έργων και την Πτολεμαϊδα V. Από τα δύο αυτά σενάρια ο ΕΣΗΑΠΕ προκρίνει το δεύτερο για τους εξής λόγους.

Αν επιχειρηθεί να καλυφθεί το μελλοντικό μεγάλο έλλειμμα ισχύος με νέες μονάδες φυσικού αερίου, τότε θα χρειασθούν εργοστάσια 2.800 MW και θα απαιτηθούν κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνον τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν σε ελληνική συμμετοχή και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ θα είναι συνάλλαγμα.

Αντίθετα, στο δεύτερο σενάριο θα προκύψει ισχύς 4000 MW, που θα απαιτήσει περισσότερα μεν κεφάλαια, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αλλά από τα οποία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ θα είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, τα αντλησοταμιευτικά έργα θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, συγκριτικά με τις μονάδες φυσικού αερίου.

«Οφείλουμε συνεπώς να επενδύσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στις ΑΠΕ και κυρίως σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα αντλησοταμιευτικά έργα», πρότεινε ο κ. Περιστέρης.

Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση του ΕΣΗΑΠΕ ότι οι ΑΠΕ δεν οδηγούν σε επιβάρυνση του καταναλωτή μετά την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων CO2, γιατί: η στήριξη τους προβλέπεται να είναι το 3,3% κατά μέσο όρο της συνολικής χρέωσης των καταναλωτών στη δεκαετία 2011-2020, περιορίζουν το κόστος αγοράς ρύπων, μειώνουν την ΟΤΣ και η συνδρομή τους αποτελεί μέρος μόνον του ειδικού τέλους ΑΠΕ.

 

Ασφυξία στην αγορά

 

Συνθήκες ασφυξίας έχουν δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά, είπε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος δίνοντας ένα παράδειγμα του πώς αντιλαμβάνεται η πολιτεία τις επενδύσεις στον τομέα αυτό επανέφερε το θέμα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που οδηγείται στις καλένδες. Δίνονται τεράστια ποσά σε γειτονικές χώρες για την αγορά λιγνίτη, θέσεις εργασίας χάνονται, το δημόσιο δεν έχει έσοδα και την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο δεν κάνει τίποτε, ή κάνει ό,τι μπορεί για να μην γίνει τίποτε, επισήμανε ο κ. Περιστέρης. Με αυτήν την τακτική φθάνει να υπολειτουργεί και η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Μελίτης.

Παλινωδίες επισήμανε και σε άλλα ζητήματα ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ. Όπως στα offshore αιολικά πάρκα και τα υδροηλεκτρικά έργα. «Το φωνάζαμε πριν 2-3 χρόνια ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα μας φέρουν πολύ πίσω και σε λίγο, λόγω οικονομικών συνθηκών, δεν θα μπορούμε να κάνουμε όσα τότε σχεδιάζαμε. Δυστυχώς η εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαίωσε τους φόβους και τις προβλέψεις μας».

Ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ αναφέρθηκε στα ζητήματα που «καίνε» την ενεργειακή αγορά, όπως, η στρέβλωση για το τέλος ΑΠΕ, η ενίσχυση της ΡΑΕ και το θέμα των δικτύων. Για το πρώτο ζήτησε να αξιοποιηθούν οι προτάσεις του ΕΣΗΑΠΕ για να βρεθεί λύση, για τη ΡΑΕ, να ενισχυθεί με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ενεργειακής αγοράς και για τα δίκτυα πρότεινε να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές με συμφωνίες και συγκεκριμένα ανταλλάγματα, καθώς ο ΑΔΜΗΕ δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για ανάλογες επενδύσεις.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι ο λιγνίτης δεν πρέπει να κατασπαταλάται και να χρησιμοποιηθεί σε αποδοτικούς και καθαρά περιβαλλοντικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ενώ για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι το προφανές καύσιμο στη μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ.