Η προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ανάθεσης των σεισμικών ερευνών στον Ιόνιο και τη νότια Κρήτη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Δεν θα σταματήσει τίποτε από όσα έχουν ξεκινήσει στον τομέα της ενέργειας, μεταδίδουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόθεση του υπηρεσιακού υπουργού Γρηγόρη Τσάλτα είναι να συνεχισθούν οι διαδικασίες για τα σεισμικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδιωχθεί να κληθούν σε διαπραγματεύσεις οι οκτώ εταιρίες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον και να υποβάλουν οικονομικές προσφορές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, η ανάθεση να γίνει πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Αντίθετα, για την επόμενη κυβέρνηση παραπέμπεται η στελέχωση του φορέα υδρογονανθράκων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το open door για τον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, δεν είναι στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ να αναβληθεί ο διαγωνισμός, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενώ θα συνεχισθεί και η προετοιμασία της διαδικασίας για την προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης της έρευνας σε δέκα χερσαία οικόπεδα της χώρας.
Για την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να συνεχίσει τις σχετικές συζητήσεις με την τρόϊκα και εφόσον κριθεί επείγον θα προωθηθεί.
Σε ό,τι έχει να κάνει με γενικότερα ζητήματα, όπως είναι η κήρυξη ΑΟΖ κύκλοι του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι αυτό είναι απόφαση μιας πολιτικής και όχι μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι δεν προαπαιτείται οριοθέτηση ΑΟΖ για τις έρευνες υδρογονανθράκων, αρκεί η υφαλοκρηπίδα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η τάση στην ευρύτερη περιοχή είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως έπραξε η Κύπρος με γειτονικά κράτη της.