O Επαναπροσδιορισμός του Ενεργειακού Χάρτη της ΝΑ Ευρώπης στο Επίκεντρο του 6th SEEED του ΙΕΝΕ

O Επαναπροσδιορισμός του Ενεργειακού Χάρτη της ΝΑ Ευρώπης στο Επίκεντρο του 6th SEEED του ΙΕΝΕ
energia.gr
Παρ, 25 Μαΐου 2012 - 08:24
Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) εδραιώνει το ρόλο του ως περιφερειακός πόλος γόνιμης ανάλυσης και σύνθεσης των ενεργειακών ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής. Αυτό προκύπτει από την εντυπωσιακή συμμετοχή κορυφαίων εταιριών, θεσμικών φορέων, οργανισμών και επαγγελματικών φορέων, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία στην έκτη, κατά σειρά, θεσμοθετημένη συνάντηση, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 30 και 31 Μαΐου, με θέμα τον επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) εδραιώνει το ρόλο του ως περιφερειακός πόλος γόνιμης ανάλυσης και σύνθεσης των ενεργειακών ζητημάτων της ευρύτερης περιοχής. Αυτό προκύπτει από την εντυπωσιακή συμμετοχή κορυφαίων εταιριών, θεσμικών φορέων, οργανισμών και επαγγελματικών φορέων, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία στην έκτη, κατά σειρά, θεσμοθετημένη συνάντηση, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 30 και 31 Μαΐου, με θέμα τον επαναπροσδιορισμό του ενεργειακού χάρτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Redefining SE Europe’s Energy Map).

Ανάμεσα στις ξένες εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο διάλογο συγκαταλέγονται οι, Gazprom-Εxport, Edison, EON, η κοινοπραξία του αγωγού TAP, η αμερικανική εταιρία συμβούλων PFC Energy, ο τουρκικός όμιλος T-Dinamik, το γερμανο-τουρκικό joint venture Borusan Endw Energy, η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Elektroprivreda BIH, η σερβική JP Srbijagas, η βουλγαρική Bulgartransgaz EAD, η κροατική Plinacro Ltd και από το Ιράν η National Gas Export Co (NIGEC).

Την ελληνική επιχειρηματική σκηνή θα εκπροσωπήσουν, η ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΠΑ, ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ., ο όμιλος Μυτιληναίος μέσω της Protergia και της M&M, η Energean Oil & Gas και η Vestas Hellas. 

Αντιπροσωπευτική θεωρείται και η θεσμική εκπροσώπηση στο διήμερο διάλογο του ΙΕΝΕ. Καταρχήν, θα είναι παρούσες οι Ρυθμιστικές Αρχές τεσσάρων χωρών, από την Ελλάδα, η ΡΑΕ, από την Τουρκία, η TEIAS, από τη Βουλγαρία, η ESO και από τη Σερβία, η AERS.

Επίσης, οι Διαχειριστές, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, καθώς και η Prenos (αντίστοιχη του ΑΔΜΗΕ), από το Μαυροβούνιο.

Σε διεθνές επίπεδο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Energy Community, Οργανισμού για τη συνεργασία και προώθηση δομικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα της Κεντρικής και Ν. Α. Ευρώπης, , με έδρα τη Βιέννη, της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (BST&DB), του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, τμήμα Ιράν, η Ακαδημία Πετρελαϊκού Μάνατζμεντ Petroleum Management Academy, με έδρα τη Βιέννη, του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής της Τουρκίας και το think tank Regional Cooperation Council, από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-ρωσικού Επιμελητηρίου.

Αξιόλογη είναι και η συμμετοχή επαγγελματικών φορέων στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Από την Ελλάδα, θα μιλήσουν εκπρόσωποι, του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) και του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προμηθευτών ενέργειας, EFET, από τη Ρουμανία, ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας, Romanian Wind Energy Association και από τη Βουλγαρία, ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών, Bulgarian Photovoltaic Association.

Η κ. Χρύσα Αργυρίου θα εκπροσωπήσει τη Διεύθυνση Ενέργειας τη Κομισιόν, Τμήμα Εσωτερικής Αγοράς, με ευθύνη, τις υποδομές και τις περιφερειακές αγορές.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν το διήμερο διάλογο στη Θεσσαλονίκη θεωρούνται επίκαιρα και ιδιαίτερα σημαντικά, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής και απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, για το πλαίσιο και τις προτεραιότητες των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη θα συζητήσουν οι κ.κ. Γιάννης Δεσύπρης και Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Δ/ντής του ΙΕΝΕ αντίστοιχα, Jason Elliott, Senior Analyst, Emergency Policy Division, της ΙΕΑ, Dr Yurdakul Yigitguden, στέλεχος της Borusan Enbw Energy S.A., Marc Seris, Senior Director της PFC Energy και Narsi Ghorban, εκπρόσωπος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου, τμήμα Ιράν.

Για τις δυνατότητες δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού θα ανταλλάξουν απόψεις, η κ. Αργυρίου και η κ. Victoria Popovska, του ESO, με τους κ.κ., Simon Uzunov, επικεφαλής του Energy Community Secretariat, Γιώργο Κουτζούκο, πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Serhat Metin, assistant manager του TEIAS και Andrea Siri, στέλεχος του EFET.

Οι επενδύσεις και οι προκλήσεις της αγοράς ηλεκτρισμού θα απασχολήσουν τους κ.κ., Αρθούρο Ζερβό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Aleksandar Mijuskovic, διευθυντή της Prenos, Mirsad Sabanovic, γενικό διευθυντή της Elektroprivreda BiH και Osman Sevaioglu, καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρικής Ενέργειας του Middle East Technical University, της Τουρκίας.

Για τις προκλήσεις στην αγορά πετρελαίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αναφερθούν οι κ.κ., Πάνος Μπένος, μέλος του Δ.Σ. και οικονομικός διευθυντής της Energean Oil & Gas, Dr. Hans Hutta, γενικός διευθυντής της Petroleum Management Academy, Κωστής Οικονομόπουλος, από το ΙΕΝΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, της ΕΛ.ΠΕ, Marc Seris από την PFC και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, εταίρος του ΙΕΝΕ.
Την εικόνα της επιχειρηματικότητας και του επενδυτικού κλίματος στην ενεργειακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης θα περιγράψουν οι κ.κ., Elio Ruggeri, της Edison και Dana Duica της RWA, Andrea Siri, του EFET, Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος του Ελληνο-αραβικού Επιμελητηρίου, Henrikh Yeremyan, υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, Χρήστος Δήμας, πρόεδρος του Ελληνο-ρωσικού Επιμελητηρίου, Marc Seris από την PFC Energy και Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ.

Για τις στρατηγικές ενίσχυσης των ΑΠΕ, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της συμπαραγωγής θα εκθέσουν τις θέσεις τους, η κ. Dana Duica, πρόεδρος της Romanian Wind Energy Association και οι κ.κ., Mustafa Tiris, γενικός διευθυντής της τουρκικής T-Dinamik Energy Co., Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής της Protergia, Γιάννος Μιχόπουλος, αντιπρόεδρος της Vestas Hellas, Nikola Gasdov, πρόεδρος της Bulgaria Photovoltaic Association, Σωτήρης Δουκλιάς της δικηγορικής εταιρείας KGDI, Δρ. Γιάννης Τσιπουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Κώστας Θεοφύλακτος, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

Το φυσικό αέριο θα κυριαρχήσει κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ. Τις παραμέτρους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα ζητήματα προμήθειας φυσικού αερίου θα αναπτύξουν οι κ.κ., Sergei L. Komlev, της Gazprom Export, Χάρης Σαχίνης, της ΔΕΠΑ, Gokhan Yardim, της τούρκικης Angoragaz Import Export Whole Shale Inc., Houssein Bidarmaghz, της National Gas Export Co, Νίκος Τσάφος, της Global Gas and North American Onshore PFC Energy, και Klaus Luber, της ΕΟΝ.

Οι κυριότερες υποδομές και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου στη Ν.Α. Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της αγοράς, θα είναι το αντικείμενο που θα συζητήσουν οι κ.κ., Γιώργος Παπαρσένος, του ΔΕΣΦΑ, Kiril Temelkov, της Bulgartransgaz EAD, Elio Ruggeri, της Edison, Κώστας Καραγιαννάκος, της ΔΕΠΑ, Rikard Scoufias, του TAP, και Milan Zdravkovic, της Plinacro Ltd.

Για την ανάπτυξη και τις προκλήσεις της αγοράς φυσικού αερίου θα μιλήσουν οι κ.κ., Sergei L. Komlev, της Gazprom, Vladimir Durovic, της Plinacro Ltd, Νίκος Τσάφος, της Global Gas and North American Onshore PFC Energy, Rosen Simitchiev, της Bulgartransgas EAD, Μιχάλης Θωμαδάκης, από τη ΡΑΕ και Gokhan Yardim, της Angoragaz Import.

Το δύσκολο δρόμο που συνεπάγεται η οικοδόμηση μιας περιφερειακής ενεργειακής αγοράς θα περιγράψουν οι εκπρόσωποι δύο Ρυθμιστικών Αρχών της περιοχής, οι κ.κ. Nenad Stefanovic, από τον σερβικό AERS, και Μιχάλης Θωμαδάκης, από τη ΡΑΕ, ο γενικός διευθυντής της M & M Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Rosen Simitchiev από την Bulgartransgaz και ο Miroslav Kukobat, από την Regional Cooperation Council.

Τις μελλοντικές προοπτικές της ενεργειακής αγοράς στη Ν.Α. Ευρώπη θα αναλάβουν να σχηματοποιήσουν οι κ.κ., Κωστής Σταμπολής από το ΙΕΝΕ, Slav Slavov, από το World Energy Council, Yurdakul Yigitguden, από την Borusan Enbw Energy SA, Simon Uzunov, από το Energy Community Secretariat, Milan Zdravkovic, από την JP Srbijagas, και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, της M & M.

Κύριος χορηγός (lead sponsor) του 6th Energy Dialogue είναι η ΔΕΠΑ και χορηγοί οι εταιρείες Protergia S.A. του Ομίλου Μυτιληναίος και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και Γραφείο Λυκουρέζου, ο ΔΕΣΦΑ και η Siemens.

Χορηγοί επικοινωνίας ανέλαβαν, οι εφημερίδες, Καθημερινή, New Europe και Herald Tribune, καθώς και το ενημερωτικό site Energia.gr