Ο επαναπροσδιορισμός του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Ευρώπης (Redefining SE Europe’s Energy Map) θα βρεθεί σήμερα και αύριο (30 και 31 Μαΐου) στο επίκεντρο του «6th South East Europe Energy Dialogue» (6th SEEED), που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) σε συνεργασία με το World Energy Council, στην Θεσσαλονίκη. Στη διεθνή αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, που έχει καθιερωθεί ως θεσμός στην ενεργειακή πραγματικότητα της ΝΑ Ευρώπης, παρατηρείται, για έκτη συνεχή χρονιά, εντυπωσιακή συμμετοχή κορυφαίων εταιριών, θεσμικών φορέων και οργανισμών και επαγγελματικών φορέων όλου του ενεργειακού φάσματος από την Ελλάδα, την Ευρώπη καιολόκληρο τον κόσμο.
Στη σημερινή (30 Μαΐου) πρώτη ημέρα του 6th SEEED η ατζέντα περιλαμβάνει θέματα ολοκλήρωσης της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού, τις επενδυτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον συγκεκριμένο τομέα στην ΝΑ Ευρώπη, τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά πετρελαίου στην περιοχή, αλλά και ζητήματα για την περιφεριακή στρατηγική προώθησης των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της συμπαραγωγής.
Ανάμεσα στις ξένες εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο «6th South East Europe Energy Dialogue» του ΙΕΝΕ συγκαταλέγονται οι, Gazprom-Εxport, Edison, EON, η κοινοπραξία του αγωγού TAP, η αμερικανική εταιρία συμβούλων PFC Energy, ο τουρκικός όμιλος T-Dinamik, το γερμανο-τουρκικό joint venture Borusan Endw Energy, η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Elektroprivreda BIH, η σερβική JP Srbijagas, η βουλγαρική Bulgartransgaz EAD, η κροατική Plinacro Ltd και από το Ιράν η National Gas Export Co (NIGEC).
Την ελληνική επιχειρηματική σκηνή θα εκπροσωπήσουν, η ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΠΑ, ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ., ο όμιλος Μυτιληναίος μέσω της Protergia και της M&M, η Energean Oil & Gas και η Vestas Hellas.
Αντιπροσωπευτική θεωρείται και η θεσμική εκπροσώπηση στο διήμερο διάλογο του ΙΕΝΕ. Έτσι, παρούσες θα είναι οι Ρυθμιστικές Αρχές τεσσάρων χωρών, από την Ελλάδα η ΡΑΕ, από την Τουρκία η TEIAS, από τη Βουλγαρία η ESO και από τη Σερβία, η AERS.
Επίσης, οι Διαχειριστές, ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, καθώς και η Prenos (αντίστοιχη του ΑΔΜΗΕ), από το Μαυροβούνιο.
Σε διεθνές επίπεδο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Energy Community, Οργανισμού για τη συνεργασία και προώθηση δομικών αλλαγών στον ενεργειακό τομέα της Κεντρικής και Ν. Α. Ευρώπης, , με έδρα τη Βιέννη, της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (BST&DB), του Διεθνούς Επιμελητηρίου Εμπορίου - τμήμα Ιράν, της Ακαδημίας Πετρελαϊκού Μάνατζμεντ (Petroleum Management Academy), με έδρα τη Βιέννη, του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής της Τουρκίας και του think tank Regional Cooperation Council από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου και του Ελληνο-ρωσικού Επιμελητηρίου.
Αξιόλογη είναι και η συμμετοχή επαγγελματικών φορέων στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Από την Ελλάδα, θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) και του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Προμηθευτών Ενέργειας, (EFET), από τη Ρουμανία ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (Romanian Wind Energy Association) και από τη Βουλγαρία ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (Bulgarian Photovoltaic Association).
Κύριος χορηγός (lead sponsor) του 6th South East Europe Energy Dialogue είναι η ΔΕΠΑ και χορηγοί οι εταιρείες Protergia S.A. του Ομίλου Μυτιληναίος και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και «Lykourezos Law Offices», ο ΔΕΣΦΑ και η Siemens.
Χορηγοί επικοινωνίας του 6th SEEED είναι οι εφημερίδες Καθημερινή, New Europe και Herald Tribune, καθώς και ο διαδικτυακός τόπος Energia.gr