ΕΛΕΤΑΕΝ: Αύξηση 5,4% στην Εγκατεστημένη Αιολική Ισχύ στην Ελλάδα τους Πέντε Πρώτους Μήνες του 2012

ΕΛΕΤΑΕΝ: Αύξηση 5,4% στην Εγκατεστημένη Αιολική Ισχύ στην Ελλάδα τους Πέντε Πρώτους Μήνες του 2012
energia.gr
Πεμ, 7 Ιουνίου 2012 - 13:59
Αύξηση 5,4% ή 88 MW, σε σχέση με το τέλος του 2011, σημείωσε η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Στατιστική της αγοράς αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, που παρουσίασε σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ. Επίσης, η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις της για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την νέα της έκδοση, το Αλφαβητάρι της Αιολικής Ενέργειας

Αύξηση 5,4% ή 88 MW, σε σχέση με το τέλος του 2011, σημείωσε η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς στην χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με την Στατιστική της αγοράς αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, που παρουσίασε σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ. Επίσης, η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις της για τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την νέα της έκδοση, το Αλφαβητάρι της Αιολικής Ενέργειας.

Ειδικότερα, με βάση την ΗWEA Wind Energy Statistics– HWD2012Α, που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ, τo σύνολο της αιολικής ισχύος που κατά τα τέλη του Μαΐου 2012 βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι 1723,06 MW.

Δείτε όλην την μελέτη ΗWEA Wind Energy Statistics– HWD2012Α.

Η ισχύς αυτή κατανέμεται ως εξής:
  • Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά : 275,92 MW
  • Στο Διασυνδεμένο Σύστημα: 1447,14 MW

Η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το 2012 είναι 88 MW αυξημένη κατά 5,4% σε σχέση με το τέλος του 2011. Τα νέα αυτά MW υλοποιήθηκαν κυρίως από την ENEL (28,35 ΜW), την ΕDF (24 MW), την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (20 MW) και την Attica Ventures (12,4 ΜW). Αντιστοιχούν σε επενδύσεις άνω των 115 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σε επίπεδο Περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 546,2 MW (31,7%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 341,05 ΜW (19,8%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 240,55 MW (14%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

  • η EDF με 297 MW (17,2%),
  • η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (14,6%),
  • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 241,5 MW (14%),
  • η ENEL με 200,8 MW (11,7%) και
  • η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 151,0 MW (8,8%).

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών έχει ως εξής: η Vestas έχει προμηθεύσει το 49% της αιολικής ισχύος που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 22%, η Siemens με 11%, η Gamesa με 10% και η Nordex με 4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν αυτών των 1423,06 MW αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί επιπλέον αιολικά πάρκα πρόσθετης συνολικής ισχύος 216,5 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος από το 1987 ως σήμερα, σύμφωνα με ΗWEA Wind Energy Statistics, που παρουσίασε σήμερα η ΕΛΕΤΑΕΝ:

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, δήλωσε:

«Παρά την οικονομική κρίση και τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, ο κλάδος της αιολικής ενέργειας και των Α.Π.Ε. γενικότερα, συνεχίζει να επενδύει, δημιουργώντας ανάπτυξη και απασχόληση και εξοικονομώντας σημαντικά ποσά από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Και αυτό χάρη στη δέσμευση και τον δυναμισμό των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Ελλάδα. Είναι σημαντικό, η ελληνική Πολιτεία να μην υπονομεύει την προσπάθεια αυτή, που απαιτεί σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και μακροχρόνια πολιτική δέσμευση».

Τέλος, η ΕΛΕΤΑΝ καλεί την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και το Ελληνικό Κοι νοβούλιο:

  • να προχωρήσουν σε ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και άρση όλων των στρεβλώσεων ώστε να υπάρξει τίμιος και ισότιμος ανταγωνισμός καυσίμων και επιχειρήσεων με δυνατότητες επιλογών για τον καταναλωτή και βιώσιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων στη αγορά,
  • να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη και βιώσιμη χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης των Α.Π.Ε. με άρση των στρεβλώσεων του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ_ και ενσωμάτωσή του στο κόστος προμήθειας,
  • να επιβεβαιώσουν την στήριξη τους στο σημερινό μηχανισμό τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας (feed in tariff), που εξασφαλίζει παροχή φτηνής και εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας,
  • να άρουν την υπερβολική φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας,
  • να διασφαλίσουν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.