Με μια γρήγορη επιθεώρηση στο «Neptune», ένα μεγάλο τάνκερ που περιφέρεται άσκοπα στον Περσικό Κόλπο, είναι οφθαλμοφανής η φρέσκια μπογιά που προσπαθεί να κρύψει την ταυτότητα του πλοίου. Το τάνκερ, φορτωμένο με εκατοντάδες χιλιάδες αζήτητα βαρέλια πετρελαίου, ονομαζόταν «Iran Astaneh» και αποτελούσε μέρος του ιρανικού εμπορικού στόλου. Το «Astaneh» και άλλα 65 τάνκερ εξυπηρετούν ως θαλάσσιες αποθήκες για το ιρανικό πετρέλαιο. Τα πλοία έχουν βαφεί σε μια προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητάς τους, ώστε να βρεθεί αγοραστής για το φορτίο τους. Ακόμα και τα GPS τους είναι σβηστά, για να μην εντοπίζονται από δορυφόρους.
Το Ιράν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις ως μοχλό πίεσης για την παύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν ήδη μειωθεί από την αρχή του χρόνου κατά 25%, μια ζημιά ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων. «Η αγορά ιρανικού πετρελαίου, παρά τις φθηνές τιμές του, δεν αποτελεί συμφέρουσα κίνηση καθώς εξοργίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε αξιωματούχος της σαουδαραβικής Aramco. Αυτή η πτώση εξαγωγών αναμένεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς από την Κυριακή εφαρμόζεται και πανευρωπαϊκό εμπάργκο.
Από την άλλη, το Ιράν διστάζει να μειώσει την παραγωγή του καθώς φοβάται πιθανές ζημιές στις πηγές του. Το Ιράν παράγει 2,8 εκατ. βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου την ημέρα, ήδη ένα εκατ. λιγότερα από πέρυσι, αλλά εξάγει μόνο τα 1,7 εκατ. ημερησίως. Ομως η χώρα έχει πενιχρές αποθηκευτικές υποδομές. Ετσι, το Ιράν αποθηκεύει τα πλεονάζοντα βαρέλια στα δύο τρίτα των τάνκερ της χώρας. Υπολογίζεται ότι τα τάνκερ που περιφέρονται στον Περσικό προσπαθώντας να βρουν αγοραστές έχουν πάνω από 40 εκατ. βαρέλια φορτίο.
Επειτα από χρόνια περιφρόνησης των παλαιότερων οικονομικών κυρώσεων, το Ιράν έχει αρχίσει να υποκύπτει στην ασφυκτική πίεση. Η ατμόσφαιρα στην Τεχεράνη είναι βαριά. Γίνονται ακόμα και συγκρίσεις με τον οκταετή πόλεμο με το Ιράκ. Αξιωματούχοι ζητούν από τον κόσμο υπομονή και συσπείρωση.
(μετάφραση από "Καθημερινή")