Προσανατολισμένη στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, με ταυτόχρονη σταδιακή μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία και τη Gazprom, είναι η στρατηγική της βουλγαρικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγει η κ. Ε. Haritonova, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού με αρμοδιότητα σε θέματα ενέργειας, δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση των σχετικών μεγάλων project όπως ο South Stream και ο Nabucco

Προσανατολισμένη στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, με ταυτόχρονη σταδιακή μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία και τη Gazprom, είναι η στρατηγική της βουλγαρικής κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγει η κ. Ε. Haritonova, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού με αρμοδιότητα σε θέματα ενέργειας, δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση των σχετικών μεγάλων project όπως ο South Stream και ο Nabucco, αλλά και στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των προωθούμενων διασυνδέσεων φυσικού αερίου με τις Ελλάδα, Ρουμανία και Σερβία.

«Με ενδιαφέρον, επίσης, εξετάζονται και οι σκέψεις της Τουρκίας για την κατασκευή του TANAP (Trans-Anatolian Gas Pipeline), με δεδομένα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την υλοποίηση του Nabucco», ανέφερε η κ. Haritanova σε συνάντηση των εμπορικών συμβούλων των πρεσβειών των κρατών - μελών της Ε.Ε. στη Βουλγαρίας, που οργανώθηκε πρόσφατα στη Σόφια. Η κυβερνητική αξιωματούχος είπε ακόμη ότι η εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθε το 2011 σε ποσοστό 94% και το 2010 σε 99% και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της χορήγησης αδειών για έρευνα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Ιουνίου, της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. D. Dobrev, είχε αναφερθεί ότι τρεις κολοσσοί έχουν υποβάλει προσφορές συμμετοχής στις έρευνες εξόρυξης φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Han Asparuh» στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ειδικότερα πρόκειται για τις Exxon Mobil, από τις ΗΠΑ, τη γαλλική Total και την καναδική Melrose, ενώ το ποια από τις τρεις θα επιλεγεί για την ανάθεση των ερευνών, είναι κάτι που θα ανακοινωθεί έως τα τέλη Ιουλίου. Ως προς το αέριο από σχιστόλιθο (shale gas), το αρμόδιο υπουργείο εμμένει να τονίζει πως το ισχύον moratorium δεν θα αρθεί παρά την περιορισμένη τροποποίηση της σχετικής διάταξης, που ψηφίστηκε εσχάτως από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Αδυναμία

Σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η κ. Haritonova δεν ήταν σαφής ως προς το αν θα πρέπει να αναμένονται νέες τροποποιήσεις του σχετικού νόμου (RES Act ? υιοθετήθηκε το Μάιο 2011), αλλά τόνισε ότι το βουλγαρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας αδυνατεί να υποστηρίξει όλες τις αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί από εταιρείες ΑΠΕ. Βάσει της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε η εταιρεία ΝΕΚ, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του δικτύου και αρμόδια για το δίκτυο υψηλής τάσης, όπως και οι λοιποί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού (αρμόδιοι για τη χαμηλότερη τάση) έχουν ήδη υπογράψει περισσότερα από 4.000 συμβόλαια με δικαιούχους στον κλάδο των ΑΠΕ. «Το δίκτυο χρειάζεται αναβάθμιση, κάτι που έχει προβλεφθεί και στον ισχύοντα νόμο για τις ΑΠΕ, και η ΝΕΚ ήδη υλοποιεί σχετικά σχέδια», τόνισε η κ. Haritanova και παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ αιολικών κι υδροηλεκτρικών έργων, καθώς τα αιολικά είναι συγκριτικά περισσότερα.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει προταθεί η σημαντική μείωση της προτιμησιακής τιμής (feed-in-tariff) της αιολικής ενέργειας κατά 22%. Με μια τέτοια εξέλιξη, να σημειωθεί, αντιδρά έντονα η τοπική ένωση εταιρειών του κλάδου της αιολικής ενέργειας (Bulgarian Wind Energy Association), που θεωρεί μη ρεαλιστική κι επιζήμια για τις επιχειρήσεις μια τόσο μεγάλη μείωση. Η σχετική απόφαση της Επιτροπής αναμένεται ίσως και εντός του Ιουλίου. Για τη βιομάζα, από την άλλη πλευρά, η κα Haritonova επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σοβαρά η αύξηση της προνομιακής τιμής της.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 16/07/2012)