Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες του συνόλου των 120 σχολικών συγκροτημάτων στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στους άμεσους στόχους της αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού του κεντρικού δήμου.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», με αφορμή την εγκατάσταση του νέου προϊσταμένου στη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Εργων, Δημήτρη Καμπαλαμπίδη, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης έδωσε σαφείς οδηγίες για τις κατευθύνσεις και τα έργα που θα πρέπει στο εξής να προωθηθούν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο νέο προϊστάμενο, η ολοκλήρωση όλων των μελετών που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και η προώθηση της ενεργειακής στρατηγικής του δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι δύο τομείς στους οποίους δίνει έμφαση ο κ. Κουράκης.
Στον πρώτο τομέα, εντάσσονται έργα, όπως η ανάπλαση της πλατείας Χρηματιστηρίου, τα πράσινα δώματα σε οκτώ σχολεία, τα επτά ενεργειακά σχολεία, αλλά και οι προτάσεις για αστικές αναπλάσεις, όπως αυτή της οδού Αγίου Δημητρίου από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και προς τα δυτικά, αλλά και ο ανατολικός πολιτιστικός άξονας. Παράλληλα, ο κ. Καμπαλαμπίδης θα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη προτάσεων του δήμου για τη βελτίωση του «Καλλικράτη» και τη μείωση της γραφειοκρατίας, σε θέματα στα οποία σήμερα εμπλέκονται πολλοί φορείς και παρατηρείται επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
«Ο τομέας στον οποίο θα επεκταθούμε τους επόμενους μήνες είναι η ενεργειακή στρατηγική του δήμου Θεσσαλονίκης», προσθέτει ο αντιδήμαρχος και τονίζει: «Στόχος μας είναι έως το 2020 ο δήμος να παράγει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει. Ξεκινάμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα σχολεία μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να επιστρωθούν συνολικά 50.000 τ.μ. με φωτοβολταϊκά. Η επένδυση θα γίνει σταδιακά. Ως το τέλος του 2012 σκοπεύουμε να προκηρύξουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 40 σχολικά συγκροτήματα εκ των 120 του δήμου. Η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται ότι θα γίνει σε 4 χρόνια, μετά ο δήμος θα πουλάει το ρεύμα που παράγει».