Με ρεαλισμό, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις τοποθετήθηκε πάνω σε θέματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Ν. Χαριτάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας Α.Ε.), μιλώντας προχθές στο 12ο Διεθνές Φόρουμ Επενδυτικών Κεφαλαίων και Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Όσοι πιστεύουν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτές θα αρχίσουν να χορηγούν ρευστό στην αγορά είναι γελασμένοι. Για τα επόμενα δέκα χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα συσσωρεύει ρευστότητα για να κλείσει τις πληγές του»

Με ρεαλισμό, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις τοποθετήθηκε πάνω σε θέματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Ν. Χαριτάκης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ (Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας Α.Ε.), μιλώντας προχθές στο 12ο Διεθνές Φόρουμ Επενδυτικών Κεφαλαίων και Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Όσοι πιστεύουν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτές θα αρχίσουν να χορηγούν ρευστό στην αγορά είναι γελασμένοι. Για τα επόμενα δέκα χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα συσσωρεύει ρευστότητα για να κλείσει τις πληγές του».

Ο κ. Χαριτάκης υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να βασιστούν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία των επενδυτικών κεφαλαίων και όχι στην κλασική χρηματοδότηση των τραπεζών συστήνοντας, μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «να μην επαναληφθεί το έγκλημα της ΕΤΒΑ» (Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης). Αντίθετα, ζήτησε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του ΤΑΝΕΟ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του φόρουμ ανακοίνωσε: α) τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τα κοινοτικά προγράμματα που θα δίνει προτεραιότητα στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας, υιοθετώντας κλαδική προσέγγιση. Προανήγγειλε, μάλιστα, τη συνάντησή του με την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων για το θέμα αυτό, β) καθιέρωση τακτικών διαγωνισμών αριστείας για να αναδεικνύονται οι καινοτόμες ιδέες και να ενθαρρύνονται οι νέοι επιχειρηματίες. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των τριών κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου που συστάθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι πρώτες επενδύσεις. Προσέθεσε δε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων σποράς (seed capital).

Επίσης, και η Invest in Greece, από τους βασικούς διοργανωτές του φόρουμ, θα επικεντρωθεί στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Στ. Ησαΐα, η εταιρεία επιχειρεί να φέρει σε επαφή επενδυτικά κεφάλαια με ελληνικές επιχειρήσεις για περίπου 300 επενδυτικά σχέδια.