Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας απέρριψε το αίτημα της ΕΕ να μπλοκάρει την πρόσβαση στα αποθέματα σπάνιων γαιών, που αποτελούν πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας και στις οποίες η Κίνα έχει σχεδόν το «μονοπώλιο».
Η Γροιλανδία, που είναι ημιαυτόνομη από τη Δανία, έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα αυτών των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων, τηλεφώνων, μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ιατρικών συσκευών. Οι τιμές των σπάνιων γαιών έχουν εκτοξευθεί μετά το 2011, όταν η Κίνα αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές τους.
«Δεν είναι δίκαιο να ζητούν από την Γροιλανδία να παίξει το ρόλο της εξισορρόπησης ισχύος, προστατεύοντας τα συμφέροντα των άλλων περισσότερο από αυτά της Κίνας», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Kuupik Kleist σε επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη.
Σε συνέντευξη Τύπου, είπε σε δημοσιογράφους ότι συζήτησε τη διασφάλιση των ορυκτών της Ισλανδίας για την Ευρώπη με μια επιτροπή της Ευρωβουλής.
Τόνισε ότι η Γροιλανδία δεν είναι σε θέση να αποκλείσει επενδυτές από κάποια συγκεκριμένη χώρα εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένο ζήτημα, και ότι είναι πλήρης γνώστης της ευθύνης να δώσει πρόσβαση στα ορυκτά της χώρας.
«Η Γροιλανδία είναι ανοιχτή για επενδύσεις από όλο τον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επενδυτές δέχονται τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις της», υπογράμμισε.
Η Γροιλανδία, της οποίας το έδαφος δεν ανήκει στην ΕΕ όπως η υπόλοιπη Δανία, βρίσκεται δίπλα σε θαλάσσιους διαδρόμους που καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικοί καθώς λιώνει η Αρκτική.
Σε ένα μόνο μέρος νότια της χώρας, έχουν εντοπιστεί αποθέματα που περιλαμβάνουν το 10% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαιών.
Η Κίνα έχει στρέψει το βλέμμα της για μεγάλες επενδύσεις στην Γροιλανδία.