Η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να υπογραφούν ως το τέλος του χρόνου οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό κόλπο ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, τον υφυπουργό Α. Παπαγεωργίου και τον γεν. γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη.
Η βασική εκκρεμότητα για την υπογραφή των συμβάσεων είναι η οριστικοποίηση του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στις συμβάσεις αυτές το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε για τον αγωγό TAP, δηλαδή αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών ανά δεκαετία αλλά με «πλαφόν» στο περιθώριο αύξησης ή μείωσής τους.
Οι συμβάσεις αυτές, εφόσον οριστικοποιηθούν θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων είναι η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού προτείνεται η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών και στα Ιωάννινα 50 – 80 εκατ. βαρέλια ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δις Ευρώ.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης κατά πληροφορίες το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που προκαλείται από τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες μια λύση που εξετάζεται προβλέπει την παρακράτηση μέρους της ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΔΕΗ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη προς την επιχείρηση και να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε επισκόπηση του χρονοδιαγράμματος για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας που περιλαμβάνουν τη ΔΕΗ (διαχωρισμός μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τμήματος της εμπορίας για δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στρατηγικός επενδυτής, δίκτυα, κλπ.), τον όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και τη συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Για τον ΔΕΣΦΑ, την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε τη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, που παραμένει μέτοχος μειοψηφίας στην εταιρία, της Αζέρικης SOCAR και του ΤΑΙΠΕΔ.