Σιβηρία: Την Λεηλατούν Πούτιν και Κινέζοι - Το 2014 θα Είναι «Έτος Μηδέν»

Σιβηρία: Την Λεηλατούν Πούτιν και Κινέζοι - Το 2014 θα Είναι «Έτος Μηδέν»
της Ειρήνης Μητροπούλου
Σαβ, 14 Δεκεμβρίου 2013 - 01:02
Το 2014 θα είναι ένα «έτος μηδέν» στην ιστορία της Σιβηρίας, η απαρχή της κοινής εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού πλούτου της από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το 2014 θα είναι ένα «έτος μηδέν» στην ιστορία της Σιβηρίας, η απαρχή της κοινής εκμετάλλευσης του τεράστιου φυσικού πλούτου της από τη Ρωσία και την Κίνα. «Μεγάλοι χαμένοι από αυτή τη λεηλασία θα είναι οι άνθρωποι και το περιβάλλον εδώ»λέει στο «Βήμα» ο ρώσος δημοσιογράφος Αλεξέι Ταρασόφ, ανταποκριτής της «Novaya Gazeta» στο Κρασνογιάρσκ και αρθρογράφος στο αγγλόφωνο ψηφιακό φόρουμ Open Democracy Russia.

Με μια ενεργειακή συμφωνία-μαμούθ μεταξύ της κρατικής ρωσικής εταιρείας Rosneft και της κινεζικής China National Petroleum Corp. το Κρεμλίνο παραχωρεί για πρώτη φορά στη Λαϊκή Κίνα πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Σιβηρίας. Προβλέπεται η παροχή στην Κίνα 365 εκατ. τόνων πετρελαίου για 25 χρόνια μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας - Ειρηνικού Ωκεανού (ESPO) έναντι του αστρονομικού ποσού των 270 δισ. δολαρίων.

«Η αξία της Σιβηρίας μετρείται σε βαρέλια, τόνους και κυβικά μέτρα. Από τότε που την κατέκτησε η τσαρική Ρωσία, τον 17ο αιώνα, αυτή η τεράστια περιοχή δεν θεωρείται μέρος με δική του ζωή -μια ξεχωριστή, αυτόνομη οντότητα -αλλά απλώς εδάφη προς ανελέητη εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος των ξένων. Ετσι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, η υλοτόμηση και το ξεπούλημα της Σιβηρίας σε κομμάτια είναι κάτι για το οποίο η Ρωσία φαίνεται υπέρμετρα υπερήφανη και όχι αιτία για ντροπή. Στα μάτια του Κρεμλίνου η Σιβηρία είναι απλώς ένα αχανές, παγωμένο και παρθένο έδαφος που πρέπει να το δαμάσει και να το μετατρέψει σε συμβάσεις και μετρητά»τονίζει ο Ταρασόφ.

Ενα έργο ματαιοδοξίας για το Κρεμλίνο

«Ολόκληρη η Σιβηρία είναι ένα έργο ματαιοδοξίας για το Κρεμλίνο: Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε! Σκάψαμε και βρήκαμε πετρέλαιο! Να ένας καλός σκουπιδοτενεκές για τα απόβλητα από τις βρώμικες και επικίνδυνες βιομηχανίες! Εδώ μπορούμε να ξεφορτωθούμε όλα τα είδη των τοξικών απορριμμάτων, είτε πρόκειται για ραδιενεργά απόβλητα είτε για εγκληματίες και τρομοκράτες»προσθέτει.

Πριν από 20 χρόνια οι ρομαντικοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σιβηρίας είπαν ότι ήταν καιρός να αλλάξει η εικόνα της γης τους, να πάψει να είναι το μέρος των γκουλάγκ και των ραδιενεργών αποβλήτων.«Αλλά σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που να υποστηρίζει τα συμφέροντα του λαού της Σιβηρίας. Γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να εκπροσωπηθεί η ασιατική Ρωσία στο εθνικό κοινοβούλιο, αλλά το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη δημιουργία περιφερειακών κομμάτων. Και μετά την άνοδο τουΠούτινστην εξουσία, το 2000, το θέμα δεν αναφέρεται καν»μας λέει ο Ταρασόφ.

Στη λεγόμενη «Στρατηγική για την Ανάπτυξη της Σιβηρίας» του Πούτιν περιλαμβάνονται σχέδια που απορρίφθηκαν ως μη ρεαλιστικά την εποχή του Μπρέζνιεφ (1964-1982), ακόμη και έργα που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ο Στάλιν, με τα εκατομμύρια των καταδίκων εργατών από τα γκουλάγκ.

Ενα τρένο στον «Δρόμο του Θανάτου»

«Υπάρχουν σχέδια, π.χ., για την ανάσταση της ημιτελούς Πολικής Σιδηροδρομικής Γραμμής που είναι περισσότερο γνωστή ως "Δρόμος του Θανάτου", αν και ήδη από τα χρόνια του Μπρέζνιεφ οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να βρουν τι εμπορεύματα θα μετέφερε και γιατί. Εχουν επίσης εκπονηθεί τεράστια προγράμματα για τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ από όλον τον κόσμο, όχι μόνο από πρώην εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης. Και οι 42 φυλακές και τα στρατόπεδα της Σιβηρίας γεμίζουν με καταδίκους για τρομοκρατικά εγκλήματα στον Καύκασο και στην ευρωπαϊκή Ρωσία»τονίζει ο συνομιλητής μας.

Και καταλήγει:«Τώρα η Απω Ανατολή της Ρωσίας και η Ανατολική Σιβηρία θα γίνουν πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ξυλείας και μετάλλων για τον μεγάλο ανατολικό γείτονα, την Κίνα. Η EuroSibEnergo του ολιγάρχηΝτεριπάσκα, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας, και η κινεζική επιχείρηση ηλεκτρισμού Yangtse ανακοίνωσαν τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης YES Energo για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην ασιατική Ρωσία. Και ο Πούτιν διέταξε την έγκριση πριν από το τέλος του έτους ενός προγράμματος κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών συστημάτων σε παραποτάμους του ποταμού Αμούρ. Δεν είναι περίεργο που το 80% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν πρόσφατα στο Ιρκούτσκ είπαν ότι το σημερινό ρωσικό καθεστώς είναι ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός τους».

(από το "Βήμα")