Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής βρίσκεται από εχθές η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής βρίσκεται από εχθές η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Παρόλα αυτά, το υπουργείοθα είναι ανοικτό σε προτάσεις και παρατηρήσεις επί του κειμένου εκ μέρους των μελών της επιτροπής της Βουλής, τονίζουν στο Euro2day.gr πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Η κατάθεση της προκήρυξης γίνεται για λόγους ενημέρωσης, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου, καθώς κατά τα άλλα το κείμενο της δεν πρόκειται να υποστεί αλλαγές, καθώς στηρίζεται στον ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο για τον ΑΔΜΗΕ.

Η διαδικασία

Ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, θα γίνει η προεπιλογή των επενδυτών με κριτήριο τη νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα που απαιτείται για την απόκτηση του 66% των μετοχών της εταιρείας.

Οι προεπιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυρίως διαγωνιστική διαδικασία, θα υπογράψουν και θα λάβουν την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room) που θα δημιουργηθεί σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, ώστε να μπορούν να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο. Επίσης θα τους διατεθούν εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή, όπως και σχέδια Συμβάσεων Αγοραπωλησίας και Συμφωνίας Μετόχων.

Μετά την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών, ο Πωλητής (ΔΕΗ) θα εξετάσει τις προσφορές αυτές καθώς και τα τυχόν συνοδευτικά έγγραφα και θα τις αξιολογήσει ώστε να επιλέξει τον Προτιμητέο Επενδυτή. Εκτιμάται ότι η δεύτερη φάση, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2014, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων (Επιτροπή Ανταγωνισμού, πιστοποίηση της ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ κλπ).

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα είναι ο πρώτος που θα αφορά τον όμιλο τηςΔΕΗκαι όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς θα θέσει σε δοκιμασία τις αντοχές του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις απαιτήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ στην περιουσιακή βάση της επιχείρησης.

Ως εκ τούτου στο βαθμό που ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ εξελιχθεί χωρίς νομικά προσκόμματα αυτού του είδους, θα αποτελέσει πρόκριμα και για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» στην οποία θα περιέλθει το 30% του παραγωγικού δυναμικού και του πελατολόγιου της επιχείρησης.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, αυτό έχει εκδηλωθεί κυρίως εκ μέρους της ιταλικής κρατικής εταιρείας TERNA,η οποία είναι ο αντίστοιχος διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της γειτονικής χώρας.

Τα δύο συστήματα, του ΑΔΜΗΕ και της TERNA συνδέονται με το υποβρύχιο καλώδιο το οποίο λειτουργεί περίπου 12 χρόνια, ενώ η ιταλική εταιρεία στρατηγικά έχει επιλέξει την ενίσχυση των διασυνδέσεων της με βαλκανικές χώρες για τις ανταλλαγές ενέργειας. Ήδη δε συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό και στον αντίστοιχο διαχειριστή του Μαυροβουνίου.

Με βάση τη λογιστική αποτίμηση της αξίας του ΑΔΜΗΕ, το τίμημα για την πώληση του 66%,υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ που θεωρητικά θα αποτελέσει το «κατώφλι» εκκίνησης. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε, το υπόλοιπο 34% του ΑΔΜΗΕ θα περιέλθει στο Δημόσιο. Το τίμημα που θα καταβάλλει το Δημόσιο στηΔΕΗ, θα είναι αντίστοιχο αυτού που θα προκύψει από την πώληση του 66%. Ωστόσο η καταβολή θα καλυφθεί έναντι οφειλών που έχει η επιχείρηση προς το Δημόσιο.

Τέλος δεν πρέπει να αγνοείται ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ έχει αναχθεί από την αντιπολίτευση σε θέμα μείζονος σημασίας και έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής. Με δηλώσεις τους στελέχη του Σύριζα υποστηρίζουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη μεταβίβαση της εταιρείας, την οποία και θα ακυρώσει το κόμμα όταν αναλάβει την εξουσία.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων ετοιμάζουν το νομικό τους οπλοστάσιο με καταθέσεις αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, όταν δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 55% του ΑΔΜΗΕ.

Πάντως από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, εκτιμούν ότι μετά και από πρόσφατες αποφάσεις ανωτάτων Δικαστηρίων τα ένδικα μέσα που θα ασκήσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.