Ανχελ Γκουρία, ΟΟΣΑ: «Ώρα να Ανοίξει η Συζήτηση για το Χρέος»

Ανχελ Γκουρία, ΟΟΣΑ: «Ώρα να Ανοίξει η Συζήτηση για το Χρέος»
στην Ελένη Βαρβιτσιώτη
Τρι, 8 Απριλίου 2014 - 12:07
Λίγες μέρες μετά την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας του, Ανχελ Γκουρία, μιλάει στην «Κ» για το τι του έκανε περισσότερο εντύπωση αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ενώ προετοιμάζονταν αυτές τις προτάσεις, αν το χρέος είναι βιώσιμο και πώς προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη μέχρι και 20% του ΑΕΠ τα επόμενα 20 χρόνια
Λίγες μέρες μετά την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ στη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας του, Ανχελ Γκουρία, μιλάει στην «Κ» για το τι του έκανε περισσότερο εντύπωση αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ενώ προετοιμάζονταν αυτές τις προτάσεις, αν το χρέος είναι βιώσιμο και πώς προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη μέχρι και 20% του ΑΕΠ τα επόμενα 20 χρόνια.

– Αυτές τις μέρες ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε μία έκθεση που βλέπει την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και πολύ μεγάλη ανεργία.

– Αλλά είδαμε ανάπτυξη, όσο μικρή και να είναι παραμένει ανάπτυξη λέει, διακόπτοντας την ερώτηση ο κ. Γκουρία γελώντας. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των μέτρων που πήραν οι χώρες σε πρόγραμμα προσαρμογής. Ολες τους βρίσκονται τώρα με πλεόνασμα. Για παράδειγμα η Ισπανία. Από τις 600.000 καινούργιες δουλειές που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, οι 300.000 ήταν στην Ισπανία. Αυτά είναι καλά νέα. Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα έχετε πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ πιο καλή δυνατή δημοσιονομική κατάσταση. Τώρα έχουν σειρά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

– Πότε σας ζητήθηκε να συντάξετε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα;

– Με την Ελλάδα δουλεύουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της εδώ και χρόνια. Κάθε δύο χρόνια προετοιμάζουμε μία εκτενή έκθεση για την οικονομία της. Αυτή τη φορά φτιάξαμε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό και όταν την είδαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπαν γιατί να μην υιοθετήσουμε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που τις δουλεύει έτσι κι αλλιώς δύο χρόνια τώρα; Είναι καλό ότι οι ελληνικές αρχές έψαχναν να βρουν τρόπους να κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και έπειτα από αίτημά της -και θέλω να το τονίσω αυτό- φανήκαμε χρήσιμοι για την εκταμίευση των 10 δισ. στη χώρα σας. Μόλις παραδώσαμε και στον κ. Μητσοτάκη άλλη μία έκθεση για τη μείωση της δημόσιας διοίκησης σε 13 διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, από το ψωμί μέχρι τον τουρισμό.

– Υπήρχε κάτι που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε κάποια από τις δύο εκθέσεις;

– Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι η Ελλάδα έχει μία αρκετά κλειστή οικονομία και ότι οι καταναλωτές δεν είχαν στη διάθεσή τους αρκετές επιλογές σε αγαθά και υπηρεσίες εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Κοιτάξαμε σε βάθος πώς να βοηθήσουμε τον ανταγωνισμό, ο οποίος δεν βοηθάει μόνο τον καταναλωτή, αλλά φέρνει μαζί του επενδύσεις, πρόσβαση στις αγορές και πολεμάει τη διαφθορά. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι η εφαρμογή ενός μέτρου μόνο θα μετρήσει ως ένα μέτρο, τα δύο θα μετρήσουν για τρία και τα τρία για είκοσι πέντε. Τα μέτρα αυτά αλληλοενισχύονται. Μόνο του το καθένα αποδυναμώνεται και δεν θα έχει αποτέλεσμα. Με καλό ανταγωνισμό και καλό ρυθμιστικό πλαίσιο η οικονομία σας μπορεί να φτάσει στα επόμενα 5-20 χρόνια σε ανάπτυξη από 5-20% του ΑΕΠ. Μέσα μόλις σε τρεις μήνες οι συστάσεις μας έχουν γίνει νομοθεσία, τώρα σειρά έχει η εφαρμογή, η εφαρμογή, η εφαρμογή!

– Πιστεύετε ότι ήταν σωστό που πέρασαν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις κάτω από ένα νόμο-πλαίσιο;

– Ειλικρινά πιστεύω ότι ίσως ήταν ο μοναδικός τρόπος για να γίνει και συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση, τις Αρχές και το Κοινοβούλιο. Ξέρω ότι δεν είχε 100% υποστήριξη απ’ όλους τους νομοθέτες, αλλά στις μέρες μας τίποτα δεν γίνεται με 100% υποστήριξη.

– Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική πρέπει να μειωθούν περισσότερο οι μισθοί. Θα ήταν αυτή μία λύση για την ανάπτυξη;

– Δεν νομίζω ότι αυτή είναι σωστή προσέγγιση. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αύξησε μισθούς περισσότερο από την παραγωγικότητά της. Αυτό είναι που διορθώνεται τώρα. Μη λέτε ότι πρέπει να μειώσετε κι άλλο τους μισθούς, αλλά ότι πρέπει να αυξήσετε την παραγωγικότητα, μόνο έτσι θα κάνετε και την Ελλάδα ανταγωνιστική. Διαφορετικά θα επιστρέψετε στην ίδια κατάσταση που ήσασταν πριν από 15 χρόνια με υψηλούς μισθούς και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οι μισθοί της Γερμανίας ήταν χαμηλότεροι από τους δικούς σας, ενώ των ΗΠΑ ήταν ακόμα χαμηλότεροι και από τους γερμανικούς. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή ο ανταγωνισμός σας είναι παγκόσμιος.

– Πιστεύετε ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει χωρίς μείωση του χρέους;

– Νομίζω το θέμα του χρέους πρέπει να συζητηθεί έπειτα από μία ψύχραιμη και ρεαλιστική ανάλυση της βιωσιμότητάς του. Η ανάπτυξή σας δεν βρίσκεται στο 6% οπότε δεν θα μειωθεί και το χρέος από το 170% που είναι τώρα στο 120% όπως είχε προβλεφθεί αρχικά. Εγώ λέω ότι πια έχει έρθει η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους σας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/2014)